Enerji Günlüğü - Bartın’ın Amasra ilçesinde kurulması planlanan 1320 MW kapasiteli termik santral için verilen ÇED olumlu raporu Danıştay 14. Dairesi tarafından bozuldu.
Bartın’ın Amasra ilçesinde Hattat Holding şirketlerinden Hema Elektrik tarafından kurulması planlanan 1320 MW kapasiteli termik santral için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın verdiği ÇED olumlu raporu Danıştay 14. Dairesi tarafından bozuldu.
PROJE ENTEGRE OLDUĞUNDAN ÇEVRE ETKİSİ TOPLU DEĞERLENDİRİLMELİ
Danıştay 14. Dairesi oy birliği ile “Kömür Hazırlama Tesisi Projesi ile Hema Termik Santrali, Kalker Ocakları ve Kül Depolama Sahası Projesi’nin ve Hema Limanı projesinin entegre proje niteliğinde olduğu, dolayısıyla bu projelerin çevresel etkilerinin kümülatif olarak ve aynı ÇED sürecinde değerlendirilmesi gerekirken, entegre bir projenin tüm etkilerinin bir bütün olarak en başta değerlendirilmesi ve alınacak tedbirlerin de ona göre belirlenmesi olanağının ortadan kaldırılmasına sebebiyet verecek şekilde, projenin parçalara ayrıldığı dikkate alındığında Kömür Hazırlama Tesisi ve Hema Limanı projesinden ayrı olarak verilen dava konusu Hema Elektrik Santrali, Kalker Ocakları ve Kül Depolama Sahası Projesiyle ilgili ÇED Olumlu kararında hukuka uyarlık bulunmadığından davanın reddi yolundaki İdare Mahkemesi kararında hukuki isabet görülmemiştir. Açıklanan nedenlerle Zonguldak İdare Mahkemesi’nin 20 Nisan 2018 günlü kararının bozulmasına.” yönünde karar verdi.
DANIŞTAY ZONGULDAK İDARE MAHKEMESİ KARARINI UYGUN BULMADI
HEMA Elektrik Üretim A.Ş. tarafından Bartın’ın yeşil ile denizin buluştuğu tarihi ve turistik ilçesi Amasra’da kurmayı planladığı termik santral için verilen ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu’ kararının iptali için Bartın Platformu, 7 Kasım 2016 tarihinde topladığı 2 bin 19 imza ile Zonguldak İdare Mahkemesi’nde dava açmıştı. Zonguldak İdare Mahkemesi ‘ÇED olumlu’ kararını iptal etmedi. Bunun üzerine aralarında muhtarların ve sivil toplum kuruluşlarının da bulunduğu 2 bin 2 kişi temyiz isteminde bulundu.
Danıştay 14. Dairesi’nde, Zonguldak İdari Mahkemesi’nin 20 Nisan 2018 tarihinde verdiği kararın usul ve yasaya uygun olmadığı ileri sürülerek bozulması istemi ile açılan dava görüldü.
Hema Elektrik, tesiste bölgeden çıkarılacak yerli taş kömürünü yakıt olarak kullanmayı planlıyor. Şirket santralde 2X660 MW kapasitesinde Ultra Süperkritik teknolojisi kullanmayı planlıyor.