Enerji Günlüğü - Altınbaş Üniversitesi, yürütülecek ar-ge çalışmalarıyla Türkiye'nin yerli elektrikli otomobili TOGG'un üretilmesi sürecinde rol üstlenmek istiyor.
Altınbaş Üniversitesi bünyesinde Elektrikli, Otonom ve İnsansız Araçlar Uygulama ve Araştırma Merkezi kuruldu. Altınbaş Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Makina Mühendisliği Bölüm Başkanı Dr. Süleyman Baştürk, Enerji Günlüğü’ne yaptığı açıklamada, müdürlüğünü üstlendiği Merkez’in üç yıl önce kurulan ve katıldığı çeşitli yarışmalarda pek çok ödül alan elektrikli araç takımı EVA Team’in bilgi birikiminin kurumsal bir yapıya aktarılması amacıyla kurulduğunu söyledi.
ELEKTRİKLİ ARAÇLAR YAYILACAK
İçten yanmalı motorlu araçların yerini hızla elektrikli ve otonom özelliklere de sahip araçlara bırakacağını kaydeden Baştürk, “Elektrikli araçların, insansız ve otonom araçların her alanda artacağını öngördüğümüz için biz de bir uygulamalı araştırmalar ve projeler yapmak, buradan çıkacak teknolojiyi ürüne dönüştürerek toplumun hizmetine sunmayı amaçlıyoruz” dedi.
Merkez’de geliştirdikleri çözümlerin patentini alıp, prototipini üretip sonra da ticari ürüne dönüştürmeyi hedeflediklerini anlatan Dr. Baştürk şöyle dedi:
“EVA Team bünyesindeki projelerimizde kullanılan araç gövde ve şasi tasarımları, elektrik motoru tasarımı, motor sürücüsü tasarımı, ve batarya yönetim sistemi kartı, araç kontrol sistemi kartı, yerleşik şarj birimi kartı gibi diğer elektronik kartların tasarımları ile otonom aracımızın otonom sürüş algoritmaları tamamen bize ait. Bunları tamamen özgün olarak kendimiz tasarladık, ürettik, yarışlara katıldık. Bu yılki yarışmalarda da aynısını yapıyoruz. Yeni elektrik motorumuzun sargılarını arkadaşlarımız yeni bitirdiler, yakın zamanda testlerini yapacağız. Dolayısıyla patent konusunda önceliğimiz bugüne kadar geliştirdiğimiz, yukarıda saydığım ürün ve çözümler olacak.”
Altınbaş Üniversitesi’nin gerek mali kaynak, gerekse araştırmacı kaynağını sağlayarak Merkez’in çalışmalarını hızlandıracağını kaydeden Dr. Baştürk şöyle devam etti:
“Burada yapacağımız çalışmalarla TOGG’un kimi alt projelerini birlikte yürütmeye talibiz. Onlarla bu konularda görüşmeler yapacağız. Benzeri şekilde bu alanda çalışan farklı sanayi firmaları ve kamu şirketleriyle görüşeceğiz. Dolayısıyla hem özel sektör hem kamu ile sıkı iş birliği içinde bu alanda projeler geliştirmeyi düşünüyoruz.”
Elektrikli Otonom ve İnsansız Araçlar Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin son zamanlarda kullanım alanları ve örnekleri giderek artan drone’larla da ilgilendiğini belirten Dr. Baştürk, “Gerek sabit kanatlı gerek döner kanatlı drone’lar üretme projelerimiz de var. Bunlar otonom görevler de üstlenebilecek ve yapabilecek. Arkadaşlarımız sabit kanatlı drone geliştirdi, prototip üzerindeki çalışmalarımız sürüyor. Döner kanatlı versiyonlar için de hazırlıklar devam ediyor” dedi.
Mehmet KARA - Enerji Günlüğü