1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Altaca, atıklardan günde 30 ton petrol üretecek!

Altaca, atıklardan günde 30 ton petrol üretecek!

Enerji Günlüğü - Altaca Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Alper Önoğlu, Türkiye'nin petrol ihtiyacının yüzde 20'sinin hayvansal ve bitkisel atıklardan...

Altaca, atıklardan günde 30 ton petrol üretecek!

Enerji Günlüğü - Altaca Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Alper Önoğlu, Türkiye'nin petrol ihtiyacının yüzde 20'sinin hayvansal ve bitkisel atıklardan üretilebileceğini söyledi.

Altaca Grubu'nun Balıkesir Gönen'deki Çevre ve Enerji Kompleksi, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın da katıldığı bir törenle açıldı. Günde 200 tonluk atık işleyen tesislerde halen biyogaz, biyogazdan elektrik, organik sıvı gübre ve organik katı gübre üretiliyor.

SENTETİK PETROL GELİYOR

Altaca Grubu Gönen Çevre ve Enerji Kompleksi'nin hümik asit ve sentetik petrol üretim birimleri ise bu yılın son çeyreğinde üretime geçecek. Altaca Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Alper Altaca, doğada petrolün oluşumu için milyonlarca yılda gerçekleşen işlemlerin 28 dakikaya sığdırılarak, hayvansal ve bitkisel atıklardan sentetik petrol elde ettiklerini anlattı. Altaca, sentetik petrol biriminin, kullanılacak girdinin türüne bağlı olarak günde 20-30 ton ham petrol üreteceğini vurguladı.

RAFİNERİYE SATILACAK

Hasan Alper Önoğlu, üretecekleri sentetik ham petrolün, diğer petrol türlerine göre daha kolay rafine edilerek benzin ve motorine dönüştürülebildiğini kaydetti. Elde edilecek ham petrolün rafinericilere satılacağını belirten Önoğlu, bunun için gereken hukuki ve teknik hazırlıkların devam ettiğini söyledi.

PETROLÜN %20'Sİ BURADAN GELEBİLİR

Hasan Alper Önoğlu, sentetik petrol üretiminde hayvan gübresi, anız, dal, yaprak, ağaç kabuğu, çay, meyve kabuğu, sebze artığı, pirinç sapı gibi atıkların kullanılabileceğini kaydetti. Eldeki bu tip atıkları değerlendirmek için Türkiye’nin farklı bölgelerinde Gönen’deki kompleksin 2.5 katı büyüklüğünde endüstriyel boyutta 200 adet tesis kurulabileceğini anlatan Alper Önoğlu, mevcut atıkların sadece yüzde 20’sinin değerlendirilebilmesi halinde bile ülkenin ihtiyaç duyduğu petrolün yüzde 20’sinin buradan karşılanabileceğini vurguladı.

ENERJİ DEĞİL ÇEVRE PROJESİ

Balıkesir Gönen'deki kompleksi dünyada türünün tek örneği olarak nitelendiren Alper Önoğlu, tesisleri bir enerji projesi olmaktan çok bir çevre projesi olarak değerlendirmek gerektiğini vurguladı. Alper Önoğlu, Gönen Çevre ve Enervi Kompleksi'nin günde 400 ton atığı bertaraf ederek göl, deniz, yer altı suları ve çevreyi kirletmesinin önüne geçtiklerini ifade etti.

İSTEYEN YATIRIMCIYA TESİS KURACAK

Gebze'deki Ar-Ge laboratuarında pilot ölçekli, Gönen’de demo ölçekli sentetik petrol üretilebileceğini kanıtladıklarını anlatan Alper Önoğlu, "Şimdi sıra endüstriyel boyuta geldi. Türkiye’nin farklı bölgelerinde bu tesisin 2.5 katı büyüklüğünde tamamen endüstriyel amaçlı 200 fabrika kurulabilir. Bunları kendimiz işletmek için değil, talep eden yatırımcılar için kurmayı ve know-how ile özel katalizörlerimizi onlara satmayı planlıyoruz" dedi.

ABD'DEN, AVRUPA'DAN TALEP VAR

Geliştirdikleri teknolojinin ve sonuçlarının yurt dışında da yakından takip edildiğini aktaran Alper Önoğlu, geliştirdikleri teknoloji ve uyguladıkları modelle tesis kurmak isteyen yabancılardan talep aldıklarını da anlattı. Alper Önoğlu, Altaca'nın geliştirdiği teknoloji ile Türkiye'yi teknoloji alanında takip eden değil, takip edilen ülke haline getireceğinin altını çizdi.

BİYODİZELLE KIYAS KABUL ETMEZ

Dal, yaprak, ağaç kabuğu, çalı, çırpı gibi orman ürünleri, hayvan gübresi, anız, ekonomik değeri olmayan pirinç sapı ve evsel çöplerin organik bölümlerinin katalitik sıvılaştırma (CAT-LIQ) teknolojisi ile petrole dönüştürüldüğünün altını çizen Önoğlu, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Cat-liq teknolojisi, diğer teknolojilerle kıyas kabul edecek düzeyde değil. Bu teknoloji ile insan ve hayvan gıdası olmayan tamamen atık dediğimiz doğayı kirleten malzemeleri kullanıyor, bir yandan petrol üretirken bir yandan da dünyanın, çevrenin kirlenmesinin önüne geçiyorsunuz."

DÜNYA ŞAŞKINLIKLA İZLİYOR

TÜBİTAK’ın projeyi desteklediğini, bu projenin "Danimarka’da doğduğunu, Türkiye’de tamamen Türk bilim adamları tarafından adam edildiğini" vurgulayan Önoğlu, ürettikleri teknolojinin dünya bilim çevrelerince de şaşkınlıkla izlendiğini söyledi.

ALTACA ENERJİ HAKKINDA

Yenilenebilir enerji alanında yeni teknolojiler üretmek ve mevcut teknolojileri geliştirerek daha verimli hale getirme hedefiyle 2010 yılında kurulan Altaca Enerji AŞ, bir Ar-Ge, mühendislik ve yatırım şirketi. Gebze Organize Sanayi Bölgesi Teknoparkı'nda 2. ve 3. nesil bir dönüşüm uygulaması olan ve patentleri kendisine ait Cat-Liq (katalitik sıvılaştırma) teknolojisini geliştirdi. Atıkları işleyip sentetik petrol üreten teknoloji, dünyada bir ilk. Bu nedenle dünya bilim çevreleri de Altaca'nın çalışmalarını yakından izliyor ve endüstriyel ölçekte elde edilecek sonucu merakla bekliyor. 

Mehmet KARA - GÖNEN/BALIKESİR