Enerji Günlüğü - Almanya hükümeti, gıdadan veya hayvan yemi tahıllarından üretilmiş biyoyakıtların tüketimini 2030'a kadar kademeli şekilde sona erdirmeyi değerlendiriyor.
Almanya Biyoyakıt Sanayii Birliği (VDB) yaptığı açıklamada, Almanya hükümetinin gıda veya hayvan yemi bitkilerinden üretilen biyoyakıtların kullanımını 2030 yılına kadar aşamalı olarak kaldırma önerilerini değerlendirdiğini bildirdi.
Almanya Çevre Bakanı Stelfi Lemke 17 Ocak'ta yaptığı açıklamada, sera gazı salımının azaltılması amacıyla tahılın biyoyakıt üretiminde kullanımından çekilme teklifini yakın zamanda hükümete sunacağını söylemişti. Lemke çöplerden, atıklardan ve kullanılmış yenilebilir yağdan üretilen biyoyakıtların kullanımını arttırmak istediklerini ve gıdanın yakıt üretimi için kullanılamayacak kadar değerli olduğunu belirtmişti.
Alman hükümetine yakın kaynaklar, Ukrayna'daki savaşın ortasında gıda fiyatlarının arttığı bir dönemde, kolza tohumu, mısır ve soya gibi yaklaşık 10 milyon ton gıda ve yem bitkisinin biyoyakıt üretmek için kullanılmasının kabul edilemez olduğunu belirtiyorlar.
KARBON SALIMI ARTAR UYARISI
VDB ise tahıl bazlı biyoyakıt kullanımının sona erdirilmesinin Almanya'nın ulaştırma sektöründe karbon salımlarının 2030'a kadar 32 milyon ton civarında artması anlamına geleceğini savunuyor.