Enerji Günlüğü - Almanya ve Norveç, Rusya’nın Ukrayna'da devam eden savaşı ardından mavi hidrojen tedariği için hızla ortak bir fizibilite çalışması başlatacak.
Avrupa'nın Rus gazına olan bağımlılığını mümkün olan en kısa sürede sona erdirmeyi planlamasıyla birlikte, AB'nin ikinci en büyük gaz ihracatçısı olan Norveç, Almanya'daki ve kıtadaki hidrojen pazarının gelişiminde aktif rol oynamak istiyor. Bu kapsamda yürütülen çalışmalar sonucunda Almanya ve Norveç, hidrojen boru hattı bağlantısı inşa etmek için geçici plan üzerinde anlaştı. Hidrojenin boru hatlarıyla taşınması, gemi kullanmaktan daha uygun maliyetli ve iklim dostu olarak kabul ediliyor.
Bir zamanlar doğal gazdan üretilen “mavi” hidrojene isteksiz olan yeni Alman hükümeti, Rusya'nın Ukrayna'daki savaşı ışığında şimdi bir fikir değişikliği yaşıyor. Almanya Ekonomi ve Enerji Bakanı ve Şansölye Yardımcısı Robert Habeck, yaptığı açıklamada Norveç ve Almanya'nın "bir boru hattına ihtiyacı olup olmadığını" inceleme sürecinde olduklarını söyledi. Habeck, "Bu amaçla, hidrojenin Norveç'ten Almanya'ya boru hattı da dahil olmak üzere büyük ölçekli taşınmasını mümkün kılmak amacıyla ortak bir inceleme yapılmasına karar verildi" dedi.
Rusya'nın Ukrayna'da devam eden savaşı ve küresel enerji jeopolitiğinin yeniden şekillendirilmesiyle baskı altına alınan iki ülke, “bu konuda hızla ortak bir fizibilite çalışması başlatmayı planlıyor.
ALMANYA GEÇİŞ SÜRECİ İÇİN MAVİ HİDROJENE EVET DEDİ
Yeşil” hidrojen ithal etmeyi tercih eden Almanya’nın Norveç enerji endüstrisine Almanya’ya ne zaman ve ne kadar yeşil hidrojen sağlayabileceğini sorduğu kaydediliyor. Ancak Norveç’in sahip olduğu devasa gaz rezervleri nedeniyle Almanya’ya mavi hidrojen gönderme konusunda ısrarcı olduğu kaydediliyor.
Öte yandan yapılan ortak açıklamada, "Mümkün olan en hızlı yüksek hacimli hidrojen ithalatını gerçekleştirmek ve hızlı kullanılabilirliğini sağlamak için, geçiş dönemi için mavi hidrojen kullanımını da ortaklaşa planlayacağız" denildi.