Enerji Günlüğü - Alman hükümeti, meskenlerde enerji verimliliğiyle ilgili bazı zorunluluklar öngören yeni düzenlemeyi, yeni parlamento dönemine kadar ötelediklerini açıkladı. Çevreciler karara tepkili.
Almanya Federal Cumhuriyeti Ekonomi Bakanı Robert Habeck, yeni inşa edilecek meskenlerin enerji tüketimindeki payını azami %40 olarak kısıtlayan ve yeni inşaatlar için buna yönelik sıkı verimlilik şartları öngören 01 Kasım 2020 tarihli enerji verimliliği düzenlemesinin (Bina Enerji Yasası) yürürlük tarihini, 2025’te göreve gelecek olan yeni parlamento dönemine kadar erteleme kararı aldıklarını açıkladı.
Robert Habeck, açıklamasında Avrupa Birliği’nin (AB) binalarda enerji verimliliği konusundaki uygulamaları kesinleşmeden Almanya’nın yeni Bina Enerji Yasasını uygulamaya başlamasının doğru olmadığını söyledi.
Alman Ekonomi Bakanlığı 21 Eylül 2023’te de kamu binalarında, sanayide ve veri merkezlerinde enerji tasarrufuna yönelik hazırlanan Enerji Verimliliği Yasasını da onaylamıştı. Enerji Verimliliği Yasası 2030 yılına kadar 2008 tüketim değerlerinin %26,5 oranında azaltılmasını hedefliyor.
ERTELEME KARARINDA İNŞAAT SEKTÖRÜNDEKİ KRİZ ETKİLİ OLDU
Ancak enerji verimliliği düzenlemeleri; artan inşaat maliyetleri, enflasyon, yüksek faiz oranları ve enerji arzındaki sıkıntılar nedeniyle uygulanabilir olmaktan uzak kalıyor. Ülkede inşaat maliyetleri, 2020 yılına göre %38,5 oranında artmış durumda ve yeni, düzenlemelerin öngördüğü verimlilik şartları, inşaat sektörünü daha çok köşeye sıkıştırıyor. Almanya’da inşaat projelerindeki iptaller ilk kez bu yıl, 30 yıl önce Doğu ve Batı Almanya’nın birleştiği tarihteki seviyeye çıktı. İnşaat sektöründe son birkaç ayda görülen iflas başvuruları da dikkat çekici hale geldi.
Öte yandan hükümet erteleme kararıyla beraber; Alman vatandaşlarının kendi evlerini satın almasını desteklemek için inşaat projelerine yeni vergi teşvikleri de getirdi.
Bina Enerji Yasası, Almanya’da yeni inşa edilen meskenleri, 2024’ten itibaren başka birçok verimlilik uygulamasıyla beraber; petrol ve gaz kazanlarından ısı pompalarına geçmeye teşvik eden düzenlemeler içeriyordu. Isı pompaları, elektrikle çalışan ve bir ortamdan aldıkları ısıyı başka bir ortama transfer eden makineler olarak işlev görüyor. Kışın ısıtma amaçlı kullanılabilen ısı pompaları, yazın da serinletme amacıyla kullanılabiliyor. Isı pompaları, alternatif sistemlere göre çok daha verimli ve tasarruflu çalışabiliyor.
ÇEVRECİLER TEPKİLİ
Hayal kırıklığı yaşayan Almanya’daki çevre grupları ise Yeşiller’in hakimiyetindeki Ekonomi Bakanlığının kararına sert tepki gösteriyor. Almanya Dünyanın Dostları Derneği BUND’un Yönetim Kurulu Başkanı Antje von Broock, kararı “fiyasko” olarak nitelendirdi ve enerji verimliliği kurallarının terk edilmesinin büyük hayal kırıklığı yarattığını söyledi.