Enerji Günlüğü - EPGİS Başkanı Fesih Aktaş, akaryakıttan alınan ÖTV’nin indiriminin tüketiciye benzinde 42 kuruş, motorinde 32 kuruş fiyat düşüşü olarak yansıyacağını kaydetti.
Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası’nın (EPGİS) Başkanı Fesih Aktaş, Adana’da gerçekleştirdiği üye toplantısında gazetecilere yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Ekonomi Başdanışmanı Cemil Ertem'in, akaryakıttan alınan ÖTV’nin indirilebileceği yönündeki sözlerini değerlendirdi.
Öneriyi desteklediklerini ve bu konuda her türlü desteğe hazır olduklarını belirten Aktaş, ÖTV'de yüzde 15’lik bir indirimin, benzinde 42 kuruş, motorinde 32 kuruş fiyat düşüşü olarak tüketiciye yansıyacağını belirterek, “Maliyetlerin yükselmesinden dolayı piyasalarda şu anda bir yılgınlık var. Yapılacak ÖTV indirimi tıpkı otoyol yatırımları gibi her şeyi etkileyecektir. İndirimler halka çok ciddi bir moral verecektir” dedi.
ÖTV indirimiyle devletin yaklaşık 9 milyar lira kaybının olacağını kaydeden Aktaş, ancak piyasadaki canlanmanın yol açacağı tüketim artışının bu kaybı tolere edeceğini aktardı.
Türkiye’de benzinin litresinden 2.37, motorinden ise 1.79 lira Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) alınıyor. Geçen yıl 536 milyar lira olan vergi gelirlerinin yüzde 12’si olan 63 milyar 602 milyon lirası akaryakıt ürünlerinden alınan ÖTV’den sağlanıyor. KDV hesaplanırken de ÖTV’nin KDV’si alındığı için toplam vergi yükü yüzde 50’yi geçiyor. Türkiye’de tüketilen toplam benzin miktarı 2 milyar 973 milyon litre. Motorin miktarı ise 28 milyar 598 milyon litre düzeyinde.
AKARYAKITTA VERGİNİN DE VERGİSİ ALINIYOR
Tüketiciye sunulan akaryakıt fiyatının içinde verginin yüksek bir paya sahip olduğunu kaydeden Aktaş, “Şu anda pompa satış fiyatı 6.10 TL seviyesindeki kurşunsuz benzine 2.38 TL özel tüketim vergisi uygulanıyor. Pompadaki 5.60 TL’lik motorin satış fiyatının içinde de 1.79 TL tutarında özel tüketim vergisi var. Hatta devlet akaryakıt ürünlerinde verginin de vergisini alıyor. Benzin ve motorinin ÖTV eklenmiş fiyatına bir de yüzde 18’lik KDV uygulanıyor ve pompada öyle satışa sunuluyor.” dedi.
KDV’NİN ÖTV’YE KATILMASI VERGİ KAÇAĞINI ÖNLER
Aktaş, motorin ve benzindeki yüzde 18’lik KDV’nin 17 puanlık kısmının kaldırılarak ÖTV'ye eklenmesini önererek şunları söyledi:
“Verginin KDV yerine ÖTV altında tahsil edilmeye başlaması, vergi kaçağını önleyecek. Çünkü KDV düşürülüp ÖTV arttırılınca devlet vergiyi daha erken ve kaynağında tahsil edebilecek. Bu da vergi alacaklarının tahsilat oranını yukarıya çıkaracak. Çünkü halihazırda vergi yüzsüzleri listesindeki tahsil edilememiş KDV alacaklarının yaklaşık 7 milyar liralık kısmı bu sektördeki işlemlerden kaynaklanıyor. Yani devletin bir vergi kaybı olmayacak. Hatta vergi indirimi piyasayı canlandıracağı için daha yüksek vergi oluşacak ve mükellefler bunları daha rahat öder hale gelecek. Ama tabii ÖTV indirimiyle, KDV’nin ÖTV’ye katılmasının bir arada yapılmasını tercih ederiz.”
E-İRSALİYE KAÇAKÇILIĞI ÖNLER
Akaryakıtta vergi kaçakçılğının önlenmesi için alınması gereken ilk önlemin e-İrsaliye uygulamasına geçmek olduğunu belirten Aktaş, bu sayede tek belgeyle birden fazla ürün sevkıyatı ve satışı yapılamayacağını kaydetti. Aktaş “Faturasız ürünlerin engellenmesiyle, vergi kaçakçılığı ciddi oranda engellenecektir. Bizde en kısa zaman içinde Gelir İdaresi Başkanlığının bir adım atılacağı yönlü hissiyat oluştu.” dedi.
Vergi indirimi sayesinde piyasanın canlanacağını belirten Aktaş, “Aslında bu, piyasaya para arz edilmesi gibi de algılanabilir. Çünkü bankalar para satıyor, biz de piyasayı akaryakıtla finanse ediyoruz. Her şey kredi, para demek değildir. Biz de piyasayı fonluyoruz. Böylece, bu fonlamanın maliyeti de düşecektir” dedi.
Sabiha KÖTEK - ADANA