1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. JEOTERMAL

  4. Aksaray’da karbondioksit gazı için 17 sondaj kuyusu açılacak

Aksaray’da karbondioksit gazı için 17 sondaj kuyusu açılacak

Uzunkaya Jeotermal Enerji, Aksaray’da jeotermal kökenli gaz çıkaracak. Şirket bu amaçla 17 adet sondaj kuyusu açacak. 

Aksaray’da karbondioksit gazı için 17 sondaj kuyusu açılacak

Enerji Günlüğü - Aksaray’ın Güzelyurt ilçesi sınırları içinde 17 adet sondaj kuyusu açılarak jeotermal kökenli gaz aranıp çıkarılacak.

Uzunkaya Jeotermal Enerji A.Ş, Aksaray İli, Güzelyurt İlçesi Uzunkaya Köyü sınırları içinde 2023/16 Ruhsat ve 3385497 Erişim Numaralı Jeotermal Kaynak Arama Ruhsatı içerisinde jeotermal kökenli karbondioksit gazı arama, çıkarma ve işletme çalışması yürütmeyi planlıyor. 

Yaklaşık 9,4 milyon lira değerindeki proje kapsamında iki ayrı alanda 17 adet sondaj kuyusu açılacak. Sondajlarda kuyu derinlikleri 200 metre olarak öngörülmüş olup benzer derinlik ve zemin yapılarında da uygulaması yapılan döner (rotary) sondaj yöntemi ile açılacak. 

Açılması planlanan sondaj kuyuları ile jeotermal kaynaklı Karbondioksit Gazı arama faaliyeti gerçekleştirilecek. Sondaj çalışmaları 1 ile 2 yıl arasında tamamlanacak. Yapılacak çalışmalar ile rezerv tespiti ve üretim uygunluğu araştırılacak olup, daha sonra bu alanda üretim yapılıp yapılmayacağına karar verilecek.

Karbondioksit çok yönlü özellikleri ile, ürün kalitesini ve verimliliği arttıran bir madde olması nedeniyle bir çok endüstride geniş kullanım alanına sahip. Meşrubat, gıda, seralarda gübrelemede, zararlılarla mücadelede, inertleşme ve patlamaya karşı koruma, yangınla mücadele ve yangın söndürücüler, atık su ve su arıtımı alkali atık suların nötralizasyonunda, Yüzme havuzu sularının pH-değerinin ayarlanmasında ve yumuşak suların karbonizasyonunda, Sünger ve poliüretan imalatında, kuru buz, teknik soğutma gibi endüstrinin gelişen pek çok sektörü Karbondioksitten yararlanıyor. 

Karbondioksit gazı Türkiye‟de başlıca Denizli Kızıldere Havzası, Niğde Kemerhisar Havzası ve Aksaray Havzasında bulunuyor.

Enerji Günlüğü