1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. JEOTERMAL

  4. Aksaray’da jeotermal kökenli gaz aranacak

Aksaray’da jeotermal kökenli gaz aranacak

Aksaray’da Aksaray Organize Sanayi Bölgesi arıtma tesisleri bitişiğinde 4 adet sondaj kuyusu açılarak jeotermal kökenli gaz aranacak.

Aksaray’da jeotermal kökenli gaz aranacak

Enerji Günlüğü - NB Maden ve Enerji Sanayi ve Ticaret A.Ş, Aksaray ili, Kırımlı Mahallesinde uhtesinde olan ARA.68.00.2024.JEO.2 (Erişim No: 3489138) Jeotermal Kökenli Gaz Arama Ruhsatı içerisinde dört (4) Lokasyonda Jeotermal Kökenli Gaz (Karbondioksit) Arama faaliyeti planlıyor. Projenin değeri yaklaşık 8 milyon TL olarak hesaplanıyor. 

Proje kapsamında Aksaray Organize Sanayi Bölgesi arıtma tesisleri bitişiğindeki arazide açılacak sondajlarda kuyu derinlikleri 200 metre olarak öngörülmüş olup benzer derinlik ve zemin yapılarında da uygulaması yapılan döner (rotary) sondaj yöntemi ile açılacak.

Arama faaliyeti akabinde kuyularda ekonomik düzeyde işletilebilir niteliklerde Jeotermal Kökenli Gaz (Karbondioksit) bulması durumunda Aksaray Organize Sanayi Bölgesi içerisinde Karbondioksit Üretim Tesisi kurulması planlanıyor.

Doğal karbondioksit, Türkiye‟de başlıca Denizli Kızıldere Havzası, Niğde Kemerhisar Havzası ve Aksaray Havzasında bulunuyor. 

Karbondioksit çok yönlü özellikleri ile birçok endüstride geniş kullanım alanına sahip. Meşrubat, gıda, gübrelemede, zararlılarla mücadelede, yangın söndürücü, atık su, su arıtımı alkali atıksuların nötralizasyonu, havuzu sularının pH-değerinin ayarlanması ve sünger ve poliüretan imalatı, kuru buz, teknik soğutma gibi çok alanda kullanılıyor.

Enerji Günlüğü