Enerji Günlüğü - 2023 yılında 27 il merkezi, 298 ilçe ve beldede, yaklaşık 5 milyon aboneye doğal gaz ulaştıran Aksa Doğalgaz, çevresel, sosyal ve yönetişim alanlarındaki (ÇSY) performansını ortaya koyan ilk Sürdürülebilirlik Raporu’nu kamuoyuyla paylaştı. Global Reporting Initiative (GRI) Standartları’na uygun olarak hazırlanan 2023 yılı raporu, Şirket’in sürdürülebilirlik konusundaki kararlılığını ve şeffaflık ilkesini vurguluyor.
1 Ocak-31 Aralık 2023 tarihleri arasındaki dönemi kapsayan rapor, Aksa Doğalgaz’ın “Karbon Emisyonu Hesaplanması ve Azaltılması” projesi ile faaliyetlerinden kaynaklanan karbon ayak izini hesaplama ve düşürme çalışmalarına odaklandığını gösteriyor: Pilot uygulama olarak ilk etapta, Trabzon-Rize bölgesinde hayata geçirilen çalışma kapsamında, doğrudan ve dolaylı emisyonların ölçümlenmesi için altyapı sistemi kuruldu. Proje, 2024 yılında gruba bağlı tüm dağıtım bölgelerini kapsayacak şekilde yaygınlaştırıldı. Şirket ayrıca, 2025 yılına kadar elektrik tüketiminden kaynaklanan karbon emisyonlarını sıfırlamayı hedefliyor.
DİJİTALLEŞMEYE HIZ VERİLDİ
Raporun dikkat çeken bir diğer önemli başlığı ise dijital dönüşüm ve teknoloji yatırımları. Aksa Doğalgaz, 2023 yılında müşteri memnuniyetini en üst seviyeye taşımak için yapay zeka destekli projelere ve dijitalleşme süreçlerine hız verdi. “Mükemmel Müşteri Deneyimi” projesi kapsamında, müşteri geri bildirimleri titizlikle değerlendirilerek operasyonel süreçler sürekli iyileştiriliyor.
SÜRDÜRÜLEBİLİR GELECEK VİZYONU
İklim değişikliğiyle mücadelede alternatif yakıtlar ve enerji kaynaklarının önemine inanan Aksa Doğalgaz, bu alanda fark yaratacak araştırma ve geliştirme faaliyetleri yürütüyor. Yıldız Teknik Üniversitesi iş birliğiyle Gazbir-Gazmer bünyesinde “Doğal Gaz Yeşilleniyor” Ar-Ge Projesi’ni hayata geçiren Aksa Doğalgaz, raporda, laboratuvar ortamında doğal gaza yüzde 20 oranında yeşil hidrojen karıştırılması işlemini başarıyla tamamladıklarının bilgisini verirken, GAZMER ile yürüttüğü bir diğer çalışmasına da değiniyor: Organik atıklardan elde edilen biyometanın doğal gazla harmanlanması sonucunda elde edilen gazın kullanımının ekonomik açıdan sürdürülebilirliğini ve enerji verimliliğine etkilerini değerlendirdiğini belirtiyor.