1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Akkuyu Nükleer'in taş ocağı büyütüldü

Akkuyu Nükleer'in taş ocağı büyütüldü

Enerji Günlüğü - Akkuyu NGS inşaatı için açılacak 3 no’lu taş ocağı için ÇED Raporu hakkında olumlu kararı alındı ve ÇED süreci başladı. Mersin’in...

Akkuyu Nükleer'in taş ocağı büyütüldü

Enerji Günlüğü - Akkuyu NGS inşaatı için açılacak 3 no’lu taş ocağı için ÇED Raporu hakkında olumlu kararı alındı ve ÇED süreci başladı. 

Mersin’in Büyekeceli Beldesi’ne kurulacak Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin inşa sürecinde Akkuyu Taşocağı No 3 projesi için çed süreci başladı. Akkuyu Taşocağı No: 3 Projesi için geçen yıl (02 Temmiz 2015 tarih ve 2015506 karar) ÇED Gerekli Değildir kararı alınmıştı. ÇED Gerekli Değildir kararlı saha 83446 ve 84358 numaralı ruhsatlarda bulunmaktayken, ruhsatlarda birleştirilme yoluna gidilerek yeni ruhsat için Maden İşleri Genel Müdürlüğü’ne (MİGEM) başvuruda bulunuldu. 

Ruhsatların birleştirilmesi sonrasındaki yeni ruhsat numarası 84410 olurken, ÇED Gerekli Değildir kararlı alan, 84410 ruhsat numaralı birleştirilmiş ruhsat sahası içerisinde kalıyor. 

Faaliyet kapsamında, yıllık 380 bin ton üretim kapasitesi ile ocak faaliyetleri devam ediyor. Ancak, üretim ve patlayıcı madde miktarında artış söz konusu oldu. Yıllık üretimin 21 milyon 250 bin ton (8.500.000 m3) ve yıllık patlayıcı madde miktarının da 2 bin 89,4 tondan 8 bin 582,8 tona ulaştırılması amacıyla kapasite artışı planlandı. 

Proje kapsamında yalnızca üretim ve patlayıcı madde miktarında artış gerçekleştirilecek. ÇED Gerekli Değildir kararına esas ÇED alanında herhangi bir değişiklik yapılmadı. 98,75 ha’lık ruhsat sahası içerisinde yer alan 19 hektar (ha)’lık taşocağı alanı ve 5,99 ha’lık pasa döküm (0,74 hektarı toprak depolama) alanı olmak üzere 24,99 ha’lık ÇED alanı kullanılmaya devam edilecek. 

Üretim öncesinde nebati toprak sıyırma işlemleri gerçekleştirilerek toprak depolama alanında depolandı. Ocaktan patlatma yöntemiyle çıkartılacak malzemenin tamamı (21.250.000 ton/yıl’ı) Akkuyu Nükleer Santrali inşaasında kıyı koruma bendinde inşaat dolgu malzemesi, beton yapımı ve mevcut yolların genişletilmesinde kullanılmak üzere, direkt Akkuyu inşaat alanına gönderilecek. 

Çalışmalar; yılda 12 ay, ayda 30 gün ve günde 24 saat olarak üç vardiya halinde yapılıyor. Kapasite artışı ile 160 personele istihdam sağlanacak. Personel ihtiyaçları, Akkuyu’ya ait ER:3334852 numaralı saha içerisinde yer alan ÇED kapsam Dışı Kararı bulunan şantiye alanında kurulacak prefabrik yapıdan karşılanacak. 

Üretim faaliyetlerinin gerçekleştirildiği alana en yakın yerleşim yeri 2,2 km uzaklıktaki (ocağın kuzey-doğusunda) Büyükeceli Mahallesi’ne bağlı hane. Faaliyetin gerçekleştirildiği ocak alanı, Mersin il merkezine kuş uçuşu yaklaşık 123 km, en yakın ilçe olan Gülnar’a yaklaşık 24 km, Büyükeceli Mahallesi’ne ise yaklaşık 3 km mesafede bulunuyor. Söz konusu faaliyet alanına ulaşım yolu mevcut ve yeni yola ihtiyaç duyulmayacak. 

ÇED alanı; 1/100.000 Ölçekli Mersin-Adana Planlama Bölgesi Çevre Düzeni Planı’na göre “Nükleer Enerji Santrali” yeri olarak ayrılmış durumda. ÇED alanı içinde milli parklar, tabiat parkları, sulak alanlar, tabiat anıtları, biyogenetik rezerv alanları, biyosfer rezervi, doğal sit ve anıtlar, arkeolojik, tarihi kültürel sitler, özel çevre koruma alanları bulunmuyor. 

Çevre Düzeni Planı’na göre; ÇED alanı, “Önemli Doğa Alanı” olarak nitelendiriliyor. Konuyla ilgili olarak, çalışmalar sırasında 1/100 000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı’nın 8.20. nolu plan hükümlerine uyularak faaliyet yürütülecek. 

Proje alanı yakın çevresinde Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanun’da belirtilen alanlar yer alıyor. Ancak 17 Haziran 2016 tarih ve 29745 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Elektrik Piyasası Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un 2. Maddesinde yer alan “Nükleer santral projeleri kapsamında yapılması öngörülen tesis ve faaliyetler hakkında 26/1/1939 tarihli ve 3573 sayılı Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanunun sınırlayıcı hükümleri uygulanmaz” deniliyor. Acaktan alınan malzeme Akkuyu inşaat alanına gönderileceğinden Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanun hükümlerine tabi olmadığı belirtildi. 

Projenin gerçekleştirilmesi sırasında oluşması muhtemel atıklar; evsel nitelikli katı atıklar, ambalaj atıkları ve evsel nitelikli atıksulardan oluşuyor. Bunun yanı sıra, toz emisyonu, gaz emisyonu ve gürültü oluşumu mevcut. Ancak, kapasite artışı sonrasında, personel ihtiyaçları, Akkuyu’ya ait ER: 3311477 ve ER:3334852 numaralı saha içerisindeki şantiye alanında karşılanacağından oluşacak atıklar, ÇED alanı içerisinde olmayacak ve dolayısı ile bertarafı ÇED kapsam dışı kararı bulunan şantiyede gerçekleştirilmiş olacak. 

Proje kapsamında; ÇED sınırları içerisinde tehlikeli atık, atık yağ, tıbbi atık, bitkisel atık yağlar, atık pil ve akümülatör ile ömrünü tamamlamış lastik oluşumu olmayacak. Buna ilave olarak, proje kapsamında beklenmedik durumlarda oluşacak atıklar ve bertaraf yöntemleriyle ilgili olarak yapılan ayrıntılı açıklamalar proje içerisinde yer alıyor.

Etiketler : , ,