Enerji Günlüğü - Akkuyu Nükleer Güç Santrali Projesi’ne ilişkin Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Raporu,Akkuyu NGS A.Ş tarafından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sunuldu.
Türkiye'nin ilk nükleer santralini hayata geçirmek üzere kurulan Akkuyu NGS Elektrik Üretim AŞ, Akkuyu Nükleer Güç Santrali Projesi'nin ÇED süreciyle ilgili hazırlıklarını tamamladı. Şirket'ten yapılan açıklamaya göre, Mersin İli Gülnar İlçesi, Büyükeceli Beldesi’nde yapılması planlanan “Akkuyu Nükleer Güç Santrali Projesi”ne ilişkin Çevresel Etki Değerlendirmesi Raporu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sunuldu.
3 BİN SAYFA, 12 BÖLÜM
12 bölümden oluşan yaklaşık 3 bin sayfalık rapor, projenin tanım ve amacı ile proje için seçilen yerin konumundan başlayarak, sosyal ve ekonomik boyutları, fiziksel, biyolojik çevrenin özellikleri, doğal kaynakların kullanımı, sosyo-ekonomik çevrenin özellikleri gibi pek çok konuda detaylı bilgi içeriyor.
DEPREMSELLİK VE ATIKLAR
Kamuoyunda en çok merak edilen depremsellik, deniz suyu sıcaklığı, atıkların bertarafı, tarım ve hayvancılık ile hava, su ve toprağın durumu gibi konularda da bilimsel gözlemler ve detaylı araştırmalar sonucu elde edilen bilgiler de Rapor'da yer buldu.
KOMİSYON DEĞERLENDİRECEK
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sunulan Rapor, kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteler ve diğer temsilcilerden oluşan İnceleme Değerlendirme Komisyonu tarafından incelenecek. Komisyon çalışmalarını sonlandırıp Bakanlığa sunacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Komisyon çalışmalarını ve kamuoyunun görüşlerini dikkate alarak ÇED Raporu hakkındaki kararını Akkuyu NGS A.Ş’ye iletecek.
DOSYA 2 ARALIK 2011'TE VERİLMİŞTİ
Akkuyu Nükleer Santral Projesi için yürütülen ÇED çalışmaları kapsamında ÇED Başvuru Dosyası 2 Aralık 2011 tarihinde Çevre Bakanlığı’na sunulmuştu. Daha sonra 29 Mart 2012 tarihinde santralin yapılacağı Büyükeceli Beldesi’nde Halkın Katılımı Toplantısı gerçekleştirildi. Çevre Bakanlığı’nda yapılan toplantı sonrası Komisyonca belirlenen ÇED Raporu Özel Formatı ise 21 Mayıs 2012 tarihinde verilmişti.
PROTESTOLAR VE NÜKLEER PERSONEL
Türkiye'nin ilk nükleer santrali olacak Akkuyu NGS'ye karşı gerek santralin yapılacağı bölgede gerekse ulusal ve uluslararası ölçekte çeşitli eleştiriler ve protestolar yapılıyor. Santralde çalıştırılmak üzere Türkiye'den yüzlerce üniversite mezunu, eğitim almaları için Moskova'ya gönderilmişti.