Enerji Günlüğü - Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin (NGS) 3’üncü ünitesine, güvenlik sisteminin önemli unsurlarından olan iç koruma kabının (İKK) üçüncü katmanı kuruldu.
Mersin’in Gülnar ilçesinde Rus teknolojisiyle kurulmakta olan Türkiye’nin ilk nükleer enerji santrali Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin (NGS) 3’üncü ünitesine, güvenlik sisteminin önemli unsurlarından olan iç koruma kabının (İKK) üçüncü katmanı kuruldu. Bu katman, boru hatlarını ve santralin işletme aşamasında nükleer reaktör üzerinde bakım işlemleri gerçekleştirmek için kullanılan kutup vincini destekleme görevini üstleniyor.
REAKTÖR BÖLMESİNİN SIZDIRMAZLIĞI SAĞLANIYOR
Çelik kaplama ve özel betondan oluşan iç koruma kabı, reaktör bölmesinin sızdırmaz olmasını sağlıyor. 24 bölümden oluşan kaynaklı bir yapı olan İKK'nın üçüncü katmanı, 12 metre yüksekliğe ve toplam 280 ton ağırlığına sahip. Montaj sırasında iç kabuğun parçaları bir araya getirilerek 44 metre çapında tek bir blok elde edildi. 5 saat süren kurulum, dünyanın en güçlü paletli vinci ve kurulum sırasında yapıyı korumak için özel olarak tasarlanmış bir çapraz kiriş kullanılarak yapıldı.
“BETONLAMAYA GEÇECEĞİZ”
İnşa halindeki Akkuyu NGS'nin Birinci Genel Müdür Yardımcısı ve Yapı İşleri Direktörü Sergey Butсkikh, çalışmaların tamamlanmasıyla ilgili yaptığı değerlendirmede, "Reaktör binasının en önemli unsurlarından biri olan iç korumanın inşaatına devam ediyoruz. Üçüncü katmanın yerleştirilmesinden sonra 3’üncü ünite 28,95 metre yüksekliğe ulaşmış oldu. İç kabuğun iki bölümünün yanı sıra, ikinci ve üçüncü bölümleri birleştirmeye devam ediyoruz, ardından koruma kabuğunu güçlendirmeye ve betonlamaya geçeceğiz” dedi.
Akkuyu NGS güç ünitelerinin reaktör binaları, çift koruma kabuğu ile donatılıyor. Betonarme olarak inşa edilen dış muhafaza ise 9 büyüklüğüne kadar depremler, tsunamiler, kasırgalar ve bunların kombinasyonları gibi her türlü aşırı dış etkiye dayanacak şekilde tasarlanıyor. İç korumanın tasarımı, radyoaktif maddelerin çevreye sızma olasılığını ortadan kaldıracak şekilde yapılıyor.