1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Akkuyu NGS'de 3. reaktörün temeli 10 Mart'ta atılıyor

Akkuyu NGS'de 3. reaktörün temeli 10 Mart'ta atılıyor

Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) 3. reaktörünün temeli Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in de katılacakları törenle 10 Mart Çarşamba günü atılacak.

Akkuyu NGS'de 3. reaktörün temeli 10 Mart'ta atılıyor

Enerji Günlüğü - Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) 3. reaktörünün temeli Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in de katılacakları törenle 10 Mart Çarşamba günü atılacak.

Enerji kaynaklarında yerli ve yenilenebilir kaynaklara ağırlık veren Türkiye, bir yandan da nükleer enerji üreten ülkeler arasına katılmaya hazırlanıyor. Mersin Akkuyu’daki Türkiye’nin ilk nükleer enerji santralinin kuruluş çalışmaları devam ediyor.

İKİ REAKTÖRÜN TEMELİ ATILMIŞTI

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Akkuyu Nükleer Santrali (NGS) projede dört reaktörün yer alacağını hatırlatarak “Birinci ünitede şu anda reaktör kabı ve dört adet buhar üreticisi de sahaya indi. İkinci ünitenin temeli tamamlandı, kor tutucu dediğimiz, çekirdek tutucu bir kap var, onun montajı da tamamlandı” dedi.

İLK ELEKTRİK ÜRETİMİ 2023’TE

Akkuyu NGS 3. ünitesi için de lisansın alındığını belirten Bakan Fatih Dönmez, “10 Mart’ta Sayın Cumhurbaşkanımız ve Sayın Putin’in videokonferans yöntemiyle katılımıyla, üçüncü reaktörün temelini de atacağız. Sonra dördüncü reaktör gelecek. Hedef; ilk reaktörü 23’te inşallah Cumhuriyetimizin 100. yılında devreye almak, sonra da birer yıl arayla bu üniteleri devreye almak” diye konuştu.

TOPLAM ÜRETİMİN 10’DA BİRİ

Türkiye'nin ilk nükleer güç santrali; Akkuyu, toplam 4 bin 800 megavat gücünde 4 üniteden oluşacak. Her reaktör bin 200 megavat gücünde olacak. Santral tamamlandığında Türkiye'de kaynak çeşitliliği sağlayarak enerji arz güvenliğine katkı sunacak. Akkuyu işletmeye alındığında Türkiye'nin elektrik ihtiyacının yaklaşık yüzde 10'unu karşılayacak.

TAM KAPASİTEDE 4 BİN İSTİHDAM

Bakan Fatih Dönmez, Akkuyu NGS sahasında devam eden çalışmalarla ilgili bilgi verirken şunları söyledi:

“Dördüncü reaktörün de inşaatına başladığımızda, yani inşaatın en yoğun zamanında istihdam 16 bin kişiye ulaşacak. İşletme döneminde, yani fiilen artık bu santrali çalıştırmaya başladığımızda da 4 bin kişi orada istihdam ediliyor olacak.”

GENÇ MÜHENDİSLER GÖREV ALACAK

Enerji Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye’nin Akkuyu NGS’nin inşaatı ile eşzamanlı olarak, nükleer işgücü yetiştirme çalışmalarına da başladığını hatırlattı. Bu amaçla yurtdışına eğitime gönderilen kişilerden 186’sının Moskova’daki eğitimlerini tamamlayıp iş başı yaptıklarını kaydeden Dönmez, “60 öğrencinin de son yılları, onlar da mezun olup geldiğinde 246 mühendisimiz bu sahada çalışır hale gelecek” dedi. Dönmez, yüksek lisans eğitimine gönderilenlerin de ülkeye dönmesiyle 222 yüksek nükleer mühendisi dahi toplam 468 gencin nükleer alanında görev alacağı bilgisini paylaştı.

MÜHENDİSLERE ‘NÜKLEER MASTER’I DAVETİ

Enerji Bakanı Fatih Dönmez, nükleer alanda yüksek lisans eğitimine sadece nükleercileri değil, elektrik, makine, endüstri gibi değişik mühendislik dallarında çalışanları davet ettiklerini vurguladı. Yurtdışında nükleer yüksek lisansı yapmak isteyen tüm mühendislik dalı mezunlarını konuya ilişkin duyuruları takip etmeye çağıran Bakan Dönmez, “Yabancı dil şart tabii, biz onları da anlaşmalı üniversitelerimize yurt dışına gönderiyoruz ya da kendileri üniversite seçiyorlar ve eğitimlerini yurt dışında biz yaptırmış oluyoruz” dedi.

6 MİLYAR TL’LİK YERLİ KATKI

Rosatom Başkanı Alexey Likhachev ile Akkuyu NGS’ye saha ziyaretinde bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, projenin inşa sürecinde 6 milyar dolarlık yerli katkı sağlanacağını ifade etti.

Mehmet KARA - Enerji Günlüğü