1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Akıllı Yatak projesi ödül getirdi

Akıllı Yatak projesi ödül getirdi

Enerji Günlüğü - Bu yıl ilk kez düzenlenen Siemens İnovasyon Yarışması'nda "Akıllı Yatak" projesi birinci oldu.Siemens Türkiye'nin, gençleri inovatif...

Akıllı Yatak projesi ödül getirdi

Enerji Günlüğü - Bu yıl ilk kez düzenlenen Siemens İnovasyon Yarışması'nda "Akıllı Yatak" projesi birinci oldu.

Siemens Türkiye'nin, gençleri inovatif düşünme konusunda teşvik etmek amacıyla, "Bazı buluşlar dünyayı değiştirir" sloganıyla hayata geçirdiği 'Siemens İnovasyon Yarışması'nın sonuçları açıklandı. Bu yıl ilk kez düzenlenen yarışmada"Geleceğin Terapi Odaları" başlığı altında "Akıllı Yatak" projesiyle Sema Coşkun birinci, "Akıllı Terapi Eldiveni" projesiyle Can Şafak Boztepe ve Celilsemi Erkiner ikinci, "Akıllı Şehirlerde Bütünleşik Ulaşım" projesiyle Gülşah Ceylan üçüncü oldu.

Yatağa bağlı hastaların en büyük problemi olan tuvalet sorununa odaklanan Proje, hasta yataklarının akıllı sistemler çerçevesinde geliştirilerek özellikle yatan hastaların tuvalet ihtiyaçlarına rahat, sorunsuz ve zahmetsiz çözümler sunulabileceğine işaret ediyor. Coşkun projesinde, yatağa entegre edilecek bir tuvalet ünitesi ile hastaların tuvalet ihtiyaçlarına sorunsuz bir şekilde çözüm bulmayı amaçlıyor; projede akıllı idrar ünitesi sayesinde hastanın değerleri anlık olarak yatak ünitesine entegre edilen ekrana yansıtılabiliyor.

İKİNCİLİK AKILLI TERAPİ ELDİVENİ'NE

Yarışmada ikinci olan ve ödüllerini Teknopark İş Geliştirme Müdürü Özgür Özçelik'den alan Can Şafak Boztepe ve Celilsemi Erkiner ise "Geleceğin Terapi Odaları" başlığı altında geliştirdikleri "Akıllı Terapi Eldiveni" projesi ile, ellerini kısmen ya da tamamen kullanamayan insanların büyük bir kısmının yüksek maliyetli rehabilitasyon çözümlerinden yararlanamadığından hareketle tasarlandı. Proje, hastaların anatomisine göre geliştirilecek terapi eldivenlerinin mekanik destek sağlayabileceği fikrine dayanıyor. Akıllı eldivenler hastaların günlük hareket datalarını depoluyor ve doktorlara bilgi aktarımında bulunabiliyor.

ÜÇÜNCÜLÜK ÖDÜLÜ KAZALARIN EN AZA İNDİRİLMESİNE

Yarışmanın üçüncüsü Gülşah Ceylan ise ödülünü Siemens Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Hüseyin Gelis'den aldı. Ceylan, "Akıllı Şehirlerde Bütünleşik Ulaşım" başlığı altında geliştirdiği "Kazalar Sizi Durdurmadan Siz Kazaları Durdurun!" projesinde, yılda ortalama 1.3 milyon insanın trafik kazaları nedeniyle hayatını kaybettiği; 20 ile 50 milyon insanın ise yaralandığı gerçeğinden yola çıkıyor. Kaza oranlarının minimuma çekilmesini hedefleyen projede, trafik kazalarının genellikle sürücü hataları ve alkollü araç kullanımından kaynaklandığının altı çiziliyor. Proje, sürüş anında uyuma, alkollü araç kullanma ve sürüş anında kalp krizi ve benzeri rahatsızlıklar ile karşılaşma durumlarında otomobillere entegre edilecek bir çözümle sürücülerin biyolojik tepkilerindeki değişiklikleri ölçümleyerek, araçların sürücülere uyarı vermesi yoluyla kazaları önlemeyi vaat ediyor. Projede ayrıca bu akıllı çözümün benzeri olumsuz durumlarda sigorta şirketlerine, hastanelere ve trafik polis merkezlerine uyarı göndermesi de hedefleniyor.

Yarışmanın birincisi Sema Coşkun 5.000 Euro, ikincisi Can Şafak Boztepe ve Celilsemi Erkiner 3.000 Euro ve üçüncüsü Gülşah Ceylan ise 2.000 Euro ile ödüllendirildi. Yarışmanın kazananları bunun yanında prototip geliştirmeleri amacıyla Siemens İnovasyon Kampı'na katılma hakkı da kazandı. Prototip geliştirme sürecinde katılımcılara Siemens Türkiye'den bir mühendis, mentor olarak eşlik ederek, danışmanlık verecek.

SİEMENS İNOVASYON YARIŞMASI BAŞLIYOR


...