Enerji Günlüğü - Singapurlu AVA’nın, güneş santrallerindeki arızalı panelleri tespit etmeye yönelik yapay zeka destekli insansız hava araçları Türkiye’de hizmete başladı.
Güneş enerji santralleri çoğaldıkça, bu alandaki yatırımcılara yönelik hizmet ve çözümler de artıyor. Singapurlu AVA şirketinin güneş santrallerinde panel hasarlarını yapay zeka destekli insansız hava araçlarıyla hızlıca tespit etmeye yönelik hizmetleri Türkiye’de de başladı.
Bu hizmetler Türkiye’de İngiliz sermayeli yenilenebilir enerji platformu Actus Solar ile yüzde 100 Türk sermayeli Zena Enerji iş birliği ile veriliyor. Singapur Kalkınma Ajansı’nın da ortakları arasında yer aldığı AVA’nın çözümleri sayesinde güneş santrallerinde ciddi verim artışları sağlama konusunda iddialı.
TERMAL KAMERAYLA TEŞHİS
Actus Solar Genel Koordinatörü Hakan Uzunhekim, Enerji Günlüğü’ne yaptığı açıklamada, AVA ile sağlanan verim artışının Türkiye’de özellikle 2017 öncesinde devreye girmiş GES’lerde yüzde 7’leri bulabildiğini söyledi. Uzunhekim’in verdiği bilgiye göre insansız hava araçlarının (İHA) yüksek çözünürlüklü termal kameralarla elde ettiği veriler Singapur’daki yapay zeka sistemine gönderiliyor.
Sistem, bu verileri işleyip en geç bir saat içinde Türkiye’deki operatöre sonuçları gönderiyor. Türkiye ekibi, bu rapor üzerindeki çalışmasını tamamlayıp en geç iki gün içinde santral işletmecisine teşhis ve tedavi önerisiyle birlikte ulaştırıyor.
ASKERİ TİP DRONE’LAR
İşletmeci, kendisine sunulan raporda, 7 ayrı kategoride olmak üzere kaç panel arızası olduğunu görebiliyor. Aynı zamanda bunların yenileme ve onarım maliyetleri ile bu sayede elde edeceği ticari avantajı da hesaplanmış olarak önünde bulabiliyor.
Hakan Uzumhekim, 4 kıta 9 ülkede 4000 MW üzerinde referansa sahip AVA’nın Türkiye’deki hizmetlerini İHA/SİHA tipi ve Genelkurmay, Jandarma Komutanlığı ve Cumhurbaşkanlığı’nca da kullanılan drone’lar ile sunuyor.
TÜRKİYE ÜZERİNDEN AVRUPA’YA
Hakan Uzunhekim, AVA’nın arıza tespit ve onarıma yönelik hizmetlerinin, düşük verimli GES sahipleri ve bu tür projelere kredi vermiş banka ve leasing şirketi gibi finans kuruluşlarından yakın ilgi gördüğünü anlattı. Uzunhekim “Singapurlu firmanın Solar Sektöründe Geleceğin Teknolojisi olarak kabul edilen bu hizmetlerini, Avrupa pazarına da taşımayı hedefliyoruz. Bu konuda İtalya ve İspanya pazarlarında ilk adımlarımızı da attık” dedi.