Enerji Günlüğü - Havalimanları yönetimi ve operasyonları, inşaat, deniz limanı işletmeciliği, deniz ulaşımı, su dağıtım ve atık su hizmetleri, enerji ve gayrimenkul gibi endüstri kollarında faaliyet gösteren Akfen Holding'in, yılın ilk 9 ayındaki konsolide net dönem kârı 656 milyon 367 bin lira oldu. Şirketin öz sermayesi 2011 yıl sonuna göre yüzde 46 artarak 1,680 milyon TL'ye ulaştı. Akfen Holding’in düzeltilmiş Faiz, Amortisman ve Vergi Öncesi Kârı (FAVÖK) geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4 oranında artarak 248,716 milyon TL oldu. Holding’in konsolide geliri ise 862,699 milyon TL olarak gerçekleşti.
Akfen Holding CEO’su Süha Güçsav, ilk 9 ayda gerçekleşen TAV Havalimanları ve TAV Yatırım’da sahip olunan hisselerin önemli bir kısmının satışı ile şirkete büyük bir nakit girişi sağlandığını ve bunun da yeni yatırım alanlarına girme konusunda Akfen Holding’in kaynaklarını önemli ölçüde genişlettiğini ifade etti. Söz konusu satış işlemiyle birlikte Akfen Holding’in sermaye yapısının çok daha kuvvetli bir seviyeye ulaştığını vurgulayan Güçsav, satış işleminin de önemli katkısıyla net kârdaki rekor artışa da dikkat çekti. Güçsav, 2012 yılının ilk dokuz ayında bağlı ortaklıkları ve müşterek yönetime tabi şirketleri aracılığıyla 272,7 milyon TL’lik yatırım yapıldığını belirtti.
Yeni yatırım fırsatlarına da değinen Güçsav, Akfen, Doğuş, Makyol ve Autostrade per L’Italia’nın oluşturduğu eşit ortaklıklı konsorsiyumun, 31 Ekim’de köprüler ve otoyolların özelleştirilmesi ihalesine teklif verdiğini kaydetti. Mersin’de kurulması planlanan ve yaklaşık 500 milyon ABD Doları’na mal olması beklenen doğalgaz çevrim santrali projesinin kurulu gücünün 570 MW’a yükseltilmesi için EPDK’ya yapılan başvurunun uygun bulunmasıyla projenin hız kazandığını, yapılacak santral için teknik danışman ve mühendislik hizmetlerinin alınacağı firmanın belirlendiğini ve inşaatına başlandığını sözlerine ekledi.
Akfen Holding İştirakleri ve Bağlı Ortaklıklarının ilk 9 aylık operasyonel gelişmeleri
TAV HAVALİMANLARI: 2012 yılının ilk dokuz ayında TAV Havalimanları Holding’in işlettiği havalimanlarını kullanan yolcu sayısı bir önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 35 artış göstererek, 53.5 milyon seviyesinde gerçekleşti.
TAV YATIRIM: 2011 yılı sonu itibariyle Tav İnşaat’ın tamamladığı iş miktarı 2.7 milyar ABD Doları tutarında olup, 30 Eylül 2012 tarihi itibarıyla TAV İnşaat’ın kontrata bağlanmış kalan iş tutarı Abu Dabi Havaalanı, Medine Havaalanı ve İzmir Havaalanı ile birlikte yaklaşık 2.8 milyar dolar.
AKFEN İNŞAAT: Akfen İnşaat, Akfen Holding bağlı ortaklıkları Akfen GYO, HES I, HES II, HES IV ve HES V için yapılmış inşaat sözleşmeleri uyarınca faaliyetine devam ediyor. 30 Eylül 2012 tarihi itibarıyla, Akfen İnşaat’ın devam eden HES ve GYO faaliyetlerinin toplam sözleşme bedeli 83.8 milyon Euro. Akfen İnşaat’ın ayrıca Ankara İncek de yaklaşık 275 bin m2 inşaat alanına sahip ve arsa ile kat karşılığı sözleşmesinin çok uygun şartlarda yapıldığı bir gayrimenkul projesi var. Tabanlıoğlu Mimarlık tarafından projelendirilen bu proje ‘İNCEKLOFT’ olarak anılacak, konut, işyeri ve ofis bloklarından oluşacak. Tahminen 2013 yılının ikinci çeyreğinde başlayacak projenin 30 ay sürmesi planlanıyor.
MIP: 2012 yılının ilk dokuz ayında limanda elleçlenen konteyner hacmi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 12 artarak 942.735 TEU oldu. 2012 yılının ilk 9 ayında elleçlenen konvansiyonel kargo miktarı (ton) ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 8 artarak 5.303.152 ton olarak gerçekleşti. Türkiye’nin dinamik ekonomisi ve bölgenin hızla büyüyen dış ticaretinin yanında, Mısır Port Said limanı ile karşılıklı başlatılan Ro-Ro seferlerinin de, özellikle Suriye’deki karışıklıkların devam ettiği bu dönemde artan yük hacmine etkisi büyük oldu.
İDO: 2012 yılının ilk dokuz ayında, toplam taşınan yolcu sayısı 39 milyon olarak gerçekleşti. Bu dönemde, toplam taşınan araç sayısı ise yüzde 2 oranında artarak 5,9 milyon oldu.
AKFEN HES: 30 Eylül 2012 itibarıyla, enerji üretimine geçen 10 santralde toplam 133,4 MW kurulu güç ve yıllık 584,6 GWs enerji üretim kapasitesine ulaşıldı. İnşaatları son asamaya gelen 6 projenin önümüzdeki aylarda tamamlanmasıyla üretim kapasitesi 222,6 MW kurulu güce çıkarken yıllık enerji üretimi de 970,4 GW düzeyine ulaşmış olacak.
AKFEN ENERJİ: Mersin’de 450 MW Kurulu güç kapasitesine sahip doğalgaza dayalı elektrik üretim santrali yatırımı için üretim lisansı 8 Mart 2012 tarihinde alınmış ve kurulu kapasitenin 570 MW’a çıkarılması için 23 Mart 2012 tarihinde yapılan lisans tadil başvurusu 09.08.2012 tarihli EPDK kararı ile uygun bulundu. Söz konusu santral yatırımının teknik danışman ve mühendislik firma seçimi tamamlandı ve inşaat başlatıldı.
AKFEN GYO: 3 Eylül 2012 tarihinde müşteri kabulüne başlayan İbis Otel Adana ile birlikte KKTC ve Rusya’daki oteller de dahil olmak üzere Akfen GYO’nun faaliyete geçen otel sayısı 13’e, toplam oda sayısı 2.314’e yükseldi. İnşaatlarında son asamaya gelinen İbis otel İzmir, İbis otel Esenyurt, Ibis otel Kaliningrad/Rusya ve yatırımları başlayan Novotel Karakoy, Ibis otel Esenboğa/Ankara ile birlikte önümüzdeki dönemde portföydeki otel sayısı 18'e ulaşacak.
AKFEN SU: Akfen Su Güllük’te 2012 yılının ilk dokuz ayında faturalanan su miktarı 450,893 m³ olarak gerçekleşirken abone sayısı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 4 artış göstererek 5.451’e yükseldi. 2012 yılının ilk dokuz ayında, Akfen Su Dilovası atık su arıtma tesisinde hizmet verilen tesis sayısı 209, toplam arıtılan atık su miktarı 1.749.136 m³ olarak gerçekleşti.