1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Akenerji tüm borçlarını dövize çevirip yeniden yapılandırdı

Akenerji tüm borçlarını dövize çevirip yeniden yapılandırdı

Türkiye'nin önde gelen elektrik üreticilerinden Akenerji, yılın ilk yarısında 10 milyar TL ciro, 649 milyon TL net kâr elde etti. Şirket tüm borçlarını dövize çevirerek yeniden yapılandırdı.

Akenerji tüm borçlarını dövize çevirip yeniden yapılandırdı

Enerji Günlüğü - Türkiye’nin köklü sanayi kuruluşlarından Akkök Holding ve Çek enerji şirketi ČEZ’in eşit katılımlı stratejik ortaklığı Akenerji, yılın ilk yarısına ilişkin mali tablolarını açıkladı.

Buna göre Akenerji 2024 yılının ilk altı aylık döneminde 10 milyon liralık satış geliri ile 651 milyon TL’lik faiz ve vergi öncesi kâr elde etti. Enflasyon muhasebesi uygulamasıyla Akenerji, ağırlıklı olarak maddi duran varlıklarından oluşan parasal olmayan aktiflerinin endekslenmesi neticesinde hesaplanan 3.5 milyar TL parasal kazanç, 2.3 milyar TL net finansman gideri ve 344 milyon TLertelenmiş vergi gideri ile birlikte 649 milyon TL net kâr elde etti.

serhan-gencer-akenerji-gm.jpgKAYNAK ÇEŞİTLİLİĞİNİ GÖZETEN OYUNCU

Akenerji Genel Müdürü Serhan Gençer, “Kaynak çeşitliliği gözetilerek oluşturulmuş üretim kapasitemizi, yılın ikinci çeyreğinde operasyonel açıdan maksimum verimlilikte kullandık ve şirketimizin operasyonel nakit akışına ilk çeyreğe kıyasla pozitif katkı sağladık. Özellikle haziran ayında mevsim normallerinin üstünde seyreden ortalama hava sıcaklığı, elektrik talebini artırdı. Yenilenebilir enerji kaynakları ve doğal gaz ile çeşitlendirilmiş portföyümüz, enerji üretimini etkileyen mevsimsel dalgalanmalara karşı bizi güçlü kılıyor ve iş modelimizin sürdürülebilirliğini destekliyor” dedi.

TL BORCUNU DA DOLARA ÇEVİRDİ

Öte yandan Akenerji 3 Aralık 2024 vadeli 64.3 milyon dolar ve 3.9 milyar TL tutarındaki kredi geri ödemesinin ABD Doları cinsinden 18 ay vade ile yeniden düzenlenmesi amacıyla, Yapı Kredi Bankası ile 11 Kasım 2019 tarihinde imzaladığı kredi anlaşmasının tadil edildiğini açıkladı. Akenerji CFO’su Özge Özen Aksoy, yeni anlaşmanın Şirket’in finansal sürdürülebilirliği ile rekabet gücünü olumlu yönde etkileyeceğini belirterek “Geçtiğimiz yıllarda artan kârlılık doğrultusunda yaratılan nakit ile vadesinden önce 60 milyon dolarlık finansal borcumuzu geri ödeyerek borç yükümüzü azaltmak yönünde kararlı bir duruş sergiledik” dedi. 

Yeni anlaşmayla Akenerji’yi TL’deki yüksek faiz maliyetinden koruyarak, krediyi 18 ay vade ile dolar bazında yeniden düzenlediklerini anlatan Özge Özen Aksoy “Böylece tüm kısa ve uzun vadeli yükümlülüklerinin bilincinde olarak, proaktif bir yaklaşımla, şirketimiziolumlu yönde etkileyebilecek tüm operasyonel ve finansal fırsatları değerlendirdiğimizi bir kez daha gösteriyoruz” ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK 15’İNCİ GÜÇ ÜRETİCİSİ

Avrupa’nın önde gelen enerji üreticilerinden Çek Cumhuriyeti merkezli ČEZ Grubu’nun ve Akkök Holding’in yüzde 50 – yüzde 50 stratejik ortaklığındaki Akenerji, Enerji Günlüğü ve Kearney tarafından yayınlanan MW100 Türkiye Raporu’na göre Türkiye’nin önde gelen elektrik üreticileri arasında 15’inci sırada yer alıyor. Şİrket, karbon salımı düşük kaynaklardan biri olan doğal gazın yanı sıra hidroelektrik, rüzgâr, güneş ve biyokütle gibi yenilenebilir kaynaklardan elektrik üreten toplam 9 santrale sahip. Şirket bugün itibariyle 1.224 MW’lık kurulu gücüyle Türkiye'nin elektrik talebinin yaklaşık yüzde 2'sini karşılayabiliyor.