Enerji Günlüğü - Akdeniz çapında hassas deniz türlerinin balıkçı ağ ve oltalarına takılması ve bu türlerin yaşam alanlarında karşı karşıya olduğu sorunlara ortak akıl yoluyla çözüm üretilmesi için Tunus, Fas ve Türkiye ortak bir proje yürütüyor.
Akdeniz’deki deniz canlılarının balıkçı ağ ve oltalarına yakalanması, istemsiz bir şekilde meydana geliyor ve hem balıkçılar için bir sorun hem de hassas deniz türleri açısından bir tehdit niteliği taşıyor. Akdeniz Bölgesi’ndeki hassas deniz canlılarının balıkçı ağ ve oltalarına yakalandığı vakaları bilimsel olarak incelemek ve tesadüfi avlanmayı azaltıcı önlemler uygulamak amacıyla Türkiye, Tunus ve Fas ortak bir proje yürütüyor. Alboran Denizi, Sicilya Boğazı/Tunus Platosu, Orta Ege ve Doğu Akdeniz Havzası’nda ve bu bölgelerin bulunduğu üç ülkede – Tunus, Fas ve Türkiye – yürütülen Med Bycatch Projesi, deniz kaplumbağaları, deniz memelileri, deniz kuşları, köpekbalıkları, mercanlar ve süngerler dahil olmak üzere, Akdeniz’deki hassas türler ile balıkçılık arasındaki etkileşimi inceliyor.
MEDASSET (Akdeniz Deniz Kaplumbağalarını Koruma Derneği) ve BirdLife International, Türkiye’de WWF-Türkiye, Doğa Derneği ve DEKAMER tarafından yürütülen araştırmaların ve savunuculuk çalışmalarının koordinasyonunu gerçekleştiriyor. Proje, MAVA Vakfı tarafından, Vakfın sürdürülebilir balıkçılığa yönelik Akdeniz Eylem Planı’nın bir parçası olarak destekleniyor.
Med Bycatch Projesi, aşağıdaki çalışmaları yürütüyor:
· Karar vericiler, üniversiteler ve ilgili sivil toplum kuruluşlarının (STK) konuya yönelik çalışan uzmanlarından oluşan ulusal bir ekip kurulması ve kapasite arttırımı
· Akdeniz’deki hassas deniz canlılarının balıkçı ağ ve oltalarına takılmasını kayıt altına almak için ziyaretler, anketler ve teknede gözlemler aracılığıyla hassas türlerle ilgili güvenilir veri toplanması.
· Hassas türlerin balıkçı ağ ve oltalarına takılmasıyla ilgili paydaşlarda (balıkçılık endüstrisi, profesyonel balıkçılar, karar vericiler, liman yöneticileri, bilim insanları ve araştırmacılar, Deniz Koruma Alanı yöneticileri ve STK’ları içeren ulusal ve yerel taraflar) farkındalığın geliştirilmesi ve kapasitenin arttırılmasına katkı sağlanması.
· Belirlenen balık üreme ve beslenme bölgeleri ile projenin yürütüldüğü ülkelerde olası yöntemler ve araçların uygulanması ve izlenmesini içeren tesadüfi av azaltma önlemlerinin denenmesi.