Enerji Günlüğü - Gemiyle Türkiye'ye getirilen ithal akaryakıt, depolara aktarılmadan önce ölçülüp vergilendirilecek.
Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, kaçak akaryakıtla mücadele için yeni bir sistemi devreye alacaklarını açıkladı. Canikli, Bakanlığı'nın bütçesiyle ilgili Meclis'te yapılan görüşmeler sırasında yaptığı konuşmada, akaryakıt ithalatında etkin tedbirler getireceklerini söyledi.
SİSTEM DEĞİŞİKLİĞİ
Canikli, gemiyle gelen ve denizden 5-6 kilometre açıktan boru hatlarıyla Türkiye'ye aktarılan, pompalanan ve daha sonra ithalatı yapılan petrolün ölçülmesinde ve vergilendirilmesinde sistemi değiştirdiklerini aktardı. Bakan Canikli şöyle konuştu:
"Şu andaki sisteme göre, bunlar boru hatlarıyla içeride antrepoya, tanka aktarılıyor, orada bir teminat alınıyor ama vergilendirilmesi daha sonra tankere verirken gerçekleştiriliyor. Mersin Limanı'nda, bir gemiden petrolün bu şekilde nakliyesinden son aşamasına kadarki bütün işlemleri yerinde gördüm. 6-7 saate yakın bir zaman harcadık. Elbette birtakım mekanizmalar var ama o izi kaybetme ihtimali çok kuvvetle muhtemel ya da onu takip etmek için ciddi anlamda tedbirler almak ve bedel ödemek gerekiyor."
SIFIRA YAKIN KAÇAK
Konuya ilişkin bir Bakanlar Kurulu kararı aldıklarını kaydeden Bakan Nurettin Canikli şöyle devam etti:
"Gemi geldikten sonra petrol boruyla pompalanıyor, tam karaya çıktığı yerde sayaçlar koyuyoruz. Sayaçtan geçen rakam üzerinden vergilendirmeyi yapıyoruz. Firmalara sayacı temin etmeleri için 15 Şubat'a kadar süre verdik. Edemeyenlere ithal izni vermeyeceğiz. Tam karaya çıktığı yerde ölçümü yapacağız, vergiyi kesinleştireceğiz. Ondan sonra ne yaparsa yapsın. Ayrıca TÜPRAŞ'a gelen, Ankara'ya gelen boru hattı, ham petrol boru hattının da Ceyhan'dan çıktığı yere sayacı koyuyoruz. Sıfır noktasına koyuyoruz, orada vergilendiriyoruz. Bu artık sıfıra yakın kaçak anlamına gelir."