1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Akaryakıt dağıtıcılarının satış yükümlülüğü azaltıldı

Akaryakıt dağıtıcılarının satış yükümlülüğü azaltıldı

Akaryakıt dağıtıcılarının yıllık 60.000 ton olan beyaz ürün satış zorunluluğu, ikinci yılda 20.000 ton olacak ve sonraki yıllarda 10’ar bin ton artarak devam edecek.

Akaryakıt dağıtıcılarının satış yükümlülüğü azaltıldı

Enerji Günlüğü - Akaryakıt dağıtıcılarının yıllık 60.000 ton olan beyaz ürün satış zorunluluğu, ikinci yılda 20.000 ton olacak ve sonraki yıllarda 10’ar bin ton artarak devam edecek.

Petrol Piyasası Lisans Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu  (EPDK) tarafından yayımlanarak yürürlük kazandı. 

Değişikliğe göre akaryakıt dağıtıcı lisansı sahiplerinin yıllık 60.000 ton olan beyaz ürün (benzin, motorin) satış yükümlülüğü; ilk yıl geçiş dönemi olmak üzere ikinci yıldan itibaren kademeli olarak artacak. 

KADEMELİ ARTIŞ VE %10’A KADAR TOLERANS

Düzenlemede beyaz ürün satış yükümlülüğü ikinci yıl 20.000 ton; üçüncü yıl 30.000 ton; dördüncü yıl 40.000 ton ve beşinci yıldan itibaren de 60.000 ton olacak. Asgari satış yükümlülüğünü %10 veya daha az oranda yerine getiremeyenler sonraki yıl için izlemeye alınacak ve durum tekrar ederse lisans iptali söz konusu olacak. 

Yıllık asgari satış yükümlülüğünü %10’un üzerinde bir oranla yerine getiremeyenlerin lisansı ise doğrudan iptal edilecek. 

Asgari satış yükümlülüğünün değerlendirilmesinde, dağıtıcıların kendi aralarında yaptıkları akaryakıt ticaretine ve ilgili ve diğer mevzuat kapsamında yapılan akaryakıt ihracatına ilişkin miktarlar dikkate alınmayacak. 

MEVCUT LİSANS SAHİPLERİ YENİ LİSANS ALMIŞ SAYILACAK

Yönetmeliğe eklenen Geçici 28. Madde ile değişikliğin yürürlüğe girdiği tarihte dağıtıcı lisansı bulunan kişiler satış yükümlülüğü hakkındaki değişiklik açısından; değişikliğin yürürlük tarihi itibarıyla yeni lisans almış olarak değerlendirilecekler. 

LİSANS İŞLEMLERİ İÇİN KAMU BORÇLARININ ÖDENMESİ ŞARTI

Yönetmelik değişikliği ile gelen bir düzenleme de şu hükmü getirdi; bundan böyle dağıtıcı, ihrakiye teslimi, madeni yağ ve bayilik lisansı başvuruları; lisans tadilatı başvuruları ve süre uzatımı başvurularına ilişkin taleplerin yerine getirilmesi için başvuru sahibinin Sosyal Güvenlik Kurumuna ve vergi dairelerine vadesi geçmiş borcu bulunmaması gerekiyor. 

Benzer şekilde geçmiş dönemlere ilişkin gelir payı borcu olanların lisans alma, tadil ve süre uzatımı başvuruları ile ulusal marker temin talepleri de borcun ödenmesine bağlı olarak karşılanacak. Borcu olanlar, EPDK’nın yapacağı bildirimden itibaren 10 iş günü içerisinde ödemelerini yapmazlarsa başvuru hiç yapılmamış sayılacak.