Enerji Günlüğü - Zorlu Enerji Grubu Başkanı Sinan Ak, elektrik piyasasında taban ve tavan fiyat uygulamasına geçilmesini önerdi.
Zorlu Enerji Grubu Başkanı Sinan Ak, ISTRADE 2019 Zirvesi’nde yaptığı konuşmada, bugün sektörün birtakım sorunları olduğunu belirterek “Bunlarla ilgili olarak hem bakanlık hem EPDK ile birlikte birtakım çalışmalar yapmamız gerekiyor” dedi.
BANKALARLA ÖZEL SEKTÖR CİDDİ ANLAMDA BOĞUŞUYOR
Sektörle ilgili meselelerin bir ayağını da bankaların oluşturduğunu kaydeden Sinan Ak “Geçtiğimiz dönemde yaşanmış finansal dalgalanmayla birlikte bankalarla özel sektörümüzün ciddi anlamda boğuştuğunu hep birlikte yaşıyoruz” diye konuştu.
SEKTÖR ŞEFFAF VE ÖNGÖRÜLEBİLİR OLMALI
Sektör için şeffaflık ve öngörülebilirliğin önemli olduğunu vurgulayan Sinan Ak şöyle dedi:
“Önümüzü açacak en önemli konu nedir? Sektör hem şeffaf hem de öngörülebilir bir sektör olmalı. Yapılması gereken sektörü bir daha analiz edip değiştirilmesi gereken konularda adım atılması.”
DOĞALGAZ SANTRALLERİ ÇALIŞAMAZ HALDE
2017 yılında spot elektrik fiyatlarının doğalgaz santrallerinin maliyetleri ile hemen hemen paralel seyrettiğini kaydeden Sinan Ak, “2018 Temmuz’dan itibaren bir kırılma yaşanmış. Bu da doğalgaz fiyatının artmasından kaynaklandı. Bu durum doğalgaz santrallerini çalışamaz hale getirdi” diye konuştu.
PİYASA TAKAS FİYATLARI DÜŞTÜ
Piyasa takas fiyatlarının düştüğüne işaret eden Sinan Ak, “Nasıl düşüyor?” sorusuna şöyle cevap verdi:
“Aslına bakarsanız, Kömür santrallerinin çok yoğun şekilde kullanılmaya başlandığını görüyoruz. PTF’miz gördüğünüz gibi son iki yıldır ithal kömür santrallerinin maliyetiyle birlikte hareket ediyor. Nisan ayında da ciddi bir düşüşle alt seviyelerde. Çünkü bolluk dönemindeyiz, barajlar tam kapasite çalışıyor ve fiyatları kömür santrallerinin maliyetilerinin de altına indirecek şekilde hareket ediyor. Bu aslında beklediğimiz bir şeydi. Ocak ayında bu kadar yağışın olmasıyla bunu öngörebiliyorduk. Öngörülebilirlikle ilgili bir sıkıntımız olduğunu sanmıyorum. Ancak çok dalgalanan ortamda ticaret yapabilmek için belki de daha önce uygulamaya başladığımız çok açık olan taban-tavan uygulamasını belli marjlara çekerek o aralıkta gitmesini sağlamamız gerekiyor. Bugün elektriğin fiyatının 19 kuruş olmaması gerekiyor. Tamamen hem bolluk dönemi hem de fiyatların çok aşağıya inmesi nedeniyle, taban fiyat uygulaması efektif olacaktır. Taban fiyat ile birlikte burada fon biriktirilir ve bu fon, tüketimin arttığı dönemde doğalgaz santrali işletmecileri tarafından kullanılabilir ve fiyatların o dönemde çok yukarıya çıkması önlenebilir.”
Mehmet KARA - Enerji Günlüğü