1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Afşin Elbistan - A Termik Santrali’nin büyütülmesine tepki

Afşin Elbistan - A Termik Santrali’nin büyütülmesine tepki

Elbistan, Nurhak ve Ekinözü Belediyeleri ile Elbistan Hayatı ve Doğayı Koruma Platformu, Afşin Elbistan - A Termik Santrali’ne eklenmesi planlanan 688 MW’lik iki üniteye karşı harekete geçti.

Afşin Elbistan - A Termik Santrali’nin büyütülmesine tepki

Enerji Günlüğü - Kahramanmaraş’ta 40 yıldır faaliyette olan Afşin-Elbistan A Termik Santrali genişletme projesine karşı yerel yönetimler ve sivil toplum Elbistan’da düzenlenen toplantıda buluştu. Elbistan Belediye Başkanı Erkan Gürbüz ve Nurhak Belediye Başkanı İlhami Bozan’ın açılışını yaptığı toplantıya, TEMA Vakfı, Greenpeace Türkiye, İklim İçin 350 Derneği, Avrupa İklim Eylem Ağı ve Temiz Hava Hakkı Platformu gibi iklim ve çevre kuruluşlarının yanı sıra siyasi parti temsilcileri de katıldı. Toplantıda, mevcut santrallerin hava kirliliği, tarımsal verim kaybı, ekosistem ve sağlık üzerindeki olumsuz etkileri vurgulandı.

TERMİK YERİNE GÜNEŞ

Temiz Hava Hakkı Platformu’nun yaptığı çalışmaya göre, mevcut Afşin Elbistan A termik santralinin genişletilmesi, tüm baca gazı filtreleri eksiksiz yapılsa bile 2.268 erken ölüme ve 88,4 milyar TL (2,6 milyar ABD doları) sağlık maliyetine yol açacak. Öte yandan, yeni kömür santrali için gerekli 37 milyar liralık yatırım güneş enerjisine yapılırsa yöredeki depolamalı güneş santrali sayesinde yılda 1614 GWh ile 688 bin hanenin elektrik ihtiyacı karşılanabilir.

“ELBİSTAN’IN GELECEĞİNE BÜYÜK TEHDİT”

Elbistan Belediye Başkanı Gürbüz konuya dair yaptığı açıklamada, "Mevcut termik santralin bölgemize verdiği zarar ortada. Yeni bir santral kurulması, Elbistan’ın geleceği için büyük bir tehdit oluşturuyor. Çevremizi ve sağlığımızı korumak adına gerekli tüm adımları atacağız. Deprem sonrasında Elbistan’ın ihtiyacı yeni bir kömür santrali değil, yöre halkına fayda sağlayacak doğa dostu yatırımlardır" diyerek alternatif yatırımların önemine vurgu yaptı.

“ÇEVREMİZİ KORUMAK İÇİN MÜCADELE ETMELİYİZ”

Nurhak Belediye Başkanı Bozan ise "“Belediye başkanları olarak kentimize sahip çıkmak en doğal hakkımız. Çevremizi ve doğal alanlarımızı korumak için yapılması gerekenleri yerine getirmezsek ortada yönetebileceğimiz şehirler kalmayacak. Termik santrallerin yerel halka da bölgeye de bir faydası olmadığını açıkça görüyoruz. Bu nedenle yerel yöneticiler olarak gündelik siyasi tartışmalardan bağımsız çevremizi korumak için mücadele etmeliyiz." dedi.

Toplantıda söz alan yurttaşlar ise bölge için yeni ve temiz yatırım alanları bulunduğunu belirterek kömürün tek çare olmadığını ve gereken adımları atmaya hazır olduklarını vurguladı.

ÇEVRE KARARI BEKLENİYOR

Afşin-Elbistan A ve B Termik Santralleri toplamda 2795 MW kapasiteye sahip 8 ünite ile faaliyet gösteriyor. Buna rağmen Afşin-Elbistan A Termik Santrali’ne 688 MW kapasiteli 2 yeni ünite eklenmesi planlanıyor. Bu genişletme projesinin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın koordinasyonunda 2 Nisan 2024'te İnceleme Değerlendirme Komisyonu’nda (İDK) görüşüldü. ÇED sürecinde İDK’nın değerlendirmesinin ardından, Bakanlığın nihai kararını vermesi bekleniyor.