1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. BİYOKÜTLE

  4. Adana’nın atık lastik ve arıtma çamurlarından elektrik üretilecek

Adana’nın atık lastik ve arıtma çamurlarından elektrik üretilecek

Reener Atık, Adana’nın Seyhan ilçesinde kuracağı 5 MW’lık tesiste  ömrünü tamamlamış lastikler ve atıksu arıtma çamurlarını piroliz yöntemi ile geri kazanarak elektrik üretecek. 

Adana’nın atık lastik ve arıtma çamurlarından elektrik üretilecek

Enerji Günlüğü - Reener Atık, Adana’nın Seyhan ilçesinde kuracağı 5 MW’lık tesiste  ömrünü tamamlamış lastikler ve atıksu arıtma çamurlarını piroliz yöntemi ile geri kazanarak elektrik üretecek. 

Reener Atık Yönetimi Elektrik Üretim A.Ş. tarafından Adana ili, Seyhan ilçesi, Yolgeçen Mahallesi’nde “Atık Geri Kazanım ve Elektrik Üretim Tesisi Projesi” planlanıyor.  29 milyon lira değerindeki proje ile ömrünü tamamlamış lastikler piroliz yöntemi ile maddesel olarak ayrıştırılarak, karbon siyahı (Carbon Black), piroliz yağı, çelik tel ve elektrik üretilecek. Proje kapsamında ek olarak ASKİ (Adana Su ve Kanalizasyon İdaresi) Genel Müdürlüğü’ne ait Kentsel Atıksu Arıtma Tesislerinden meydana gelen arıtma çamurları piroliz yöntemiyle işlenerek elde edilen piroliz yağından elektrik üretilecek.

TESİSİN KAPASİTESİ

Tesiste günde 100 ton atık lastik ve günde 258 ton atık çamur işlenecek. Ömrünü tamamlamış lastiklerin piroliz reaksiyonu sonucu elde edilecek günde 25.800 kg piroliz yağı ile 5.000 kWh elektrik üretilecek. Atıksu arıtma çamurunun piroliz reaksiyonu sonucu elde edilen günlük 25.800 kg piroliz yağı ile 5.000 kWh elektrik üretilecek. 

Türkiye'de her yıl yaklaşık olarak 180-200.000 ton civarında(ÖTL) ömrünü tamamlamış lastik oluştuğu hesaplanıyor.  

Enerji Günlüğü