Enerji Günlüğü - Yüksek inşa ve işletme maliyetine sahip açıkdeniz (off-shore) rüzgar santrallerinin, karadaki santrallerden yüzde 25 daha fazla elektrik üretebileceği kaydedildi.
Enerjide yeni gündem, deniz üstü rüzgar santralleri. Yüksek inşa ve işletme maliyetine sahip off-shore santrallerin, karadaki santrallerden yüzde 25 daha fazla elektrik üretebileceğini belirten KPMG Türkiye Enerji Sektör Lideri Ümit Bilirgen, “Türkiye’de rüzgar verimi yüksek karasal alanların azaldığı göz önüne alındığında off-shore rüzgar santrali projelerinin hayata geçmesi yakın görünüyor” dedi.
TÜRKİYE NEREDEYSE OFFSHORE RES’E SAHİP DEĞİL
Bilirgen, Türkiye’de kurulması olası deniz üstü rüzgar santrallerinin kapasite kullanım oranlarının yüzde 50 olarak hesaplandığını söyledi. Bilirgen, dünyada ticari olarak 2000’lerin başında Danimarka’da kullanıma giren deniz üstü santrallerin yakında Türkiye’de de görülmesi olasılığının güçlendiğini kaydetti. Bilirgen, off-shore rüzgar santralleri ile ilgili şu bilgiyi verdi: “Türkiye’de şu ana kadar inşa edilmiş rüzgar santrallerinin toplam kurulu gücü yaklaşık 8 GW’tır ve bunun tamamı kara üzerinde kurulu (on-shore) rüzgar santrallerdir. Off-shore rüzgar santralleri dünyada da pek yaygın değildir. Avrupa’da işletmede olan rüzgar santralleri kurulu gücünün sadece yüzde 8’i (15 GW) off-shore santrallerden oluşmaktadır ki Avrupa bu alanda dünyada öncü konumda bulunmaktadır, yani dünyanın geri kalanında bu oran yok denecek kadar azdır.”
İzmir ve Çanakkale arasındaki bölge, Trakya ve Hatay taraflarında yüksek kapasite ve gelir potansiyeli olduğunu belirten Bilirgen, şöyle devam etti: “Bu bölgelerin deniz taraflarında yapılan rüzgar ölçümlerinde kapasite kullanım oranlarının yüzde 50 civarında olabileceği hesaplanmaktadır. Bu, bölgede denize kurulacak rüzgar santrallerinin, karada kurulu olanlara göre yaklaşık yüzde 25 daha fazla elektrik üretebileceği anlamına gelmektedir. 1MW kurulu güce sahip bir rüzgar santralinin yüzde 40 kapasite kullanım oranı yerine yüzde 50 kapasite kullanım oranı ile çalışması santralin bugünkü piyasa fiyatları ile yıllık yaklaşık 40 bin ABD Doları daha fazla gelir elde edebileceği anlamına gelmektedir. Off-shore santrallerin yıllık yatırım ve işletme maliyeti farkı bu tutarın altında ise on-shore santraller yerine yapılmaları tercih edilebilir.”