1. HABERLER

  2. PETROL

  3. AB’nin sıkı düzenlemeleri şeyl gazını teğet geçti

AB’nin sıkı düzenlemeleri şeyl gazını teğet geçti

Enerji Günlüğü – AB petrol ve gaz aramalarında çevresel etki değerlendirmelerinin bir gerekçe olmadan yapılmasını önleyen ve daha sıkı kurallar getiren...

AB’nin sıkı düzenlemeleri şeyl gazını teğet geçti

Enerji Günlüğü – AB petrol ve gaz aramalarında çevresel etki değerlendirmelerinin bir gerekçe olmadan yapılmasını önleyen ve daha sıkı kurallar getiren yeni düzenlemeleri kabul etti. Şeyl gazı aramaları ise düzenlemenin dışında tutuldu.

AB üye devletleri Daimi Temsilcileri çevre konusunda belirli kamu ve özel projelerin etkilerinin değerlendirilmesine ilişkin hazırlanan ÇED nihai uzlaşma metninin lehine oy kullandılar.

Avrupa Birliği, Parlamento Komisyonunca tavsiye edildiği şekilde şeyl gazı aramaları dışında tutulmak üzere, petrol ve gaz aramalarında çevresel etki değerlendirmelerinin bir gerekçe olmadan yapılmasını önleyen yeni kurallar üzerinde ilerlemeye karar verdi.

Yapılan sıkı düzenlemeyle çevresel etki değerlendirme sürecinin farklı unsurları için asgari kalite gereksinimlerini sağlamak, karar alma süreçlerinin ÇED sonuçları ile daha iyi entegrasyonu sağlamak ve halkın katılımını ve bilgiyi daha etkili kılmak amaçlanıyor.

AB yaptığı açıklamada değişiklikleri, “ Eksiklikleri düzeltmek, devam eden çevresel ve sosyo-ekonomik değişiklikleri yansıtmak, ÇED sürecini hızlandırmak ve kalitesini arttırmak, diğer AB yasalarıyla sinerji yaratarak politik tutarlılık sağlamak, aynı zamanda da çevre ve insan sağlığını en üst düzeyde korumak" amacıyla yaptığını açıkladı.

Şeyl gazı aramalarını geliştirmek isteyen İngiltere gibi bazı ülkeler şeyl gazı arama endüstrisinin gelişimine zarar vereceği korkusuyla düzenlemelerin karşısında lobi faaliyeti yürütüyorlardı.

İngiltere Başbakanı David Cameron Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso’ya doğrudan bir mektup yazarak düzenlemeleri yapmamaları çağrısında bulunmuştu. İngiltere Çevre Bakanı Owen Paterson da Brüksel’de bir dizi özel yemeğe ev sahipliği yaparak AB ülkelerinin bu konuda kendilerine destek vermelerini sağlamaya çalışmıştı.

İNGİLTERE PETROL ARAMA İZİNLERİNİ İKİYE KATLAYACAK. CAMERON AB'DEN YENİ DÜZENLEMELERİ ÖNLEMESİNİ İSTEDİ

Önceki ve Sonraki Haberler