Enerji Günlüğü - Binghamton Üniversitesi'nde geliştirilen yapay bitkiler, karbondioksit seviyelerinde %90'lık bir azalma sağlarken, bir ampulü aydınlatacak kadar elektrik de üretiyor.
ABD’de bulunan Binghamton Üniversitesi’nde görev alan bilim insanları Maryam Rezaie ve Prof. Seokheun “Sean” Choi, hem havayı temizleyebilen hem de elektrik üretebilen bir yapay bitki geliştirdi. Bitki, 5 yapay yapraktan oluşuyor ve bu yapraklar, fotosentetik yapısı sayesinde havadaki karbondioksiti temizlerken biyolojik güneş pilleri aracılığıyla elektrik enerjisi de üretebiliyor.
ORTAM HAVASINI %90 TEMİZLİYOR
Çalışma ekibi, yapılan deneyler sırasında geliştirdikleri yapay bitkinin ortamdaki karbondioksit seviyesinde %90’lık bir düşüşe sebep olduğunu söylüyor. Doğal bitkiler ise genelde karbondioksit seviyelerinde yalnızca %10’luk bir düşüş sağlıyor.
“YAPAY BİTKİLER HER EVİN BİR PARÇASI OLABİLİR”
Prof. Seokheun “Sean” Choi yaptığı açıklamada, yapay bitkinin ürettiği elektriği cep telefonunu şarj etmek veya diğer pratik amaçlar için kullanabilmeyi istediğini kaydederek, “Bazı ince ayarlarla bu yapay bitkiler her evin bir parçası olabilir. Bu fikrin faydalarını görmek kolay” dedi.