Enerji Günlüğü - ABD hükümeti, Çok Taraflı Kalkınma Bankaları’ndaki doğal gaz finansmanı desteğini kısıtlayacak.
Dünyanın en büyük gaz tüketicisi ve en büyük ihracatçılar arasında yer alan ABD, Kasım ayında İskoçya'nın Glasgow kentinde yapılacak uluslararası iklim müzakereleri COP26 öncesinde fosil yakıt finansmanından çıkışı hızlandıran önemli bir karar açıkladı. ABD hükümeti, önemli etkiye sahip olduğu ve aralarında Dünya Bankası da dahil olmak üzere Çok Taraflı Kalkınma Bankaları’ndaki doğal gaz finansmanı desteğini kısıtlayacağını duyurdu.
Açıklamada, doğal gaz arama ve üretim çalışmalarının desteklenmeyeceği, belli koşullara bağlı olarak doğal gaz iletim ve işleme çalışmalarının destekleneceği kaydedildi.
Ayrıca yeni kömür projelerinin desteklenmeyeceğinin de altı çizilirken, kömür santrali söküm projelerinin değerlendirilebileceği kaydedildi. Petrol bazlı enerji projelerinin desteklenmeyeceği, sadece enerji krizleri döneminde başka seçeneğin kalmadığı durumlarda sınırlı bir istisna uygulanabileceği ifade edildi.
DOĞAL GAZIN GEÇİŞ YAKITI BAKIŞINI ZORA SOKACAK
Enerji uzmanlarına göre ABD'nin doğal gaz ihracatını ve yurtdışında gaz altyapısını teşvik eden politikalardan uzaklaştığına dair ciddi bir değişikliği işaret eden bu kararı, küresel doğal gaz endüstrisi üzerinde daha fazla baskı oluşturacak ve doğal gazın bir 'geçiş yakıtı' olarak değerlendirilmesini zora sokacak. Uzmanlara göre bu, aynı zamanda fosil yakıtları finanse etmeye devam eden Çin, Japonya, Kore ve Kanada gibi diğer G20 hükümetlerine de bir baskı unsuru oluşturuyor.
“KARAR KRİTİK ÖNEM TAŞIYOR”
Oil Change International analisti Bronwen Tucker yaptığı değerlendirmede, ”ABD'nin Çok Taraflı Kalkınma Bankaları üzerinde büyük bir etkisi var ve bu nedenle Başkan Biden ve Sekreter Yellen'ın önerilen doğal gaz finansmanı koşullarına derhal net ve katı ayrıntılar eklemesi kritik önem taşıyor. En kötü ihtimalle, ABD'nin üyesi olduğu bankalarda fosil yakıt finansmanı %40 oranında devam edebilir. Bu, iklimin ve toplumların baş etmesinin mümkün olmayacağı, 1,6 milyar dolar değerinde doğal gaz boru hatları, enerji santralleri ve LNG terminalleri anlamına geliyor” ifadesini kullandı.