Enerji Günlüğü - AB, enerji krizine önlemlerine ilişkin bazı konularda ilerleme kaydetti. Alınan önlemler arasında yenilenebilir enerji üreticilerinin gelirlerini kısıtlama konusu da yer alıyor.
Avrupa Birliği Konseyi yaşanan enerji krizine karşı alınacak acil ve geçici önlemler konusunda sınırlı da olsa mutabakat sağladı. Mutabakat, AB üyesi ülkelerin enerji bakanlarının 30 Eylül 2022 tarihinde Brüksel’de bir araya geldikleri olağanüstü toplantıda sağlandı. Üç ana başlıkta uzlaşan birlik ülkeleri, doğal gaz için tavan fiyat getirilmesi konusunda ise mutabakat sağlayamadı.
AB ÜLKELERİ ELEKTRİK TÜKETİMLERİNİ YÜZDE 5 AZALTACAK
Söz konusu mutabakata göre AB ülkeleri, 1 Aralık 2022 ve 31 Mart 2023 tarihleri arasında elektrik tüketimlerinin en yüksek olduğu saatlerde zorunlu olarak yüzde 5 oranında azaltım yapacak. Azaltım faaliyetlerinin ne şekilde yapılacağı kendi inisiyatiflerine bırakılan ülkeler, elektrik tüketimlerini isteğe bağlı olarak yüzde 10 oranında da azaltabilecekler.
“MEGAVAT SAAT BAŞINA 180 EURO”
Ayrıca birlik ülkelerde, 1 Aralık 2022 ve 30 Haziran 2023 arasındaki dönemde yenilenebilir enerji, nükleer ve linyit kaynaklı santrallerin elektrik satışından elde edilecek gelirlerin, megavat saat başına 180 euro ile sınırlanacağı kaydedildi.
Öte yandan petrol, doğal gaz, kömür ve akaryakıt sektörlerinde faaliyet gösteren şirketlerin 2022 yılına ait karlarının; 2018-2021 dönemi karlarından yüzde 20 daha fazla olması halinde, şirketlere yüzde 33 oranında “Dayanışma Katkısı” adı verilen bir ek vergi uygulanmasına karar verildi.
Avrupa Komisyonu’nun vergilerden elde edeceği 140 milyar euro düzeyinde öngörülen bu fonu, üye ülkeler nihai elektrik tüketicilerine finansal destek sağlamak için kullanabilecekler. Ayrıca üye ülkelerin, küçük ve orta ölçekli işletmeler için geçici olarak maliyetin de altında elektrik fiyatı belirleyebilmesi mümkün olacak.