Enerji Günlüğü - Avrupa Parlamentosu, emisyonun 2030 yılına kadar 1990'daki seviyenin yüzde 60 altına indirilmesi hedefine destek verdi.
Avrupa Parlamentosu, sera gazı salımının 2030 yılına kadar 1990'daki seviyenin yüzde 40'ı kadar azaltılması hedefinin, yüzde 60'a yükseltilmesi teklifine destek verdi. AB Komisyonu, sera gazı salımının yüzde 55 azaltılması teklifinde bulunmuştu.
AB'nin azaltım hedefini mevcut bilimsel veriler ve Paris Anlaşması'nda belirlenen 1,5°C hedefi ile uyumlu hale getirmenin yolu, birliğin en az %65 emisyon azaltımı yapmasından geçse de, bu karar Avrupa Komisyonu tarafından önerilen %55’lik azaltım hedefine kıyasla önemli bir iyileştirme olarak değerlendiriliyor.
AB’ye üye ülkelerin liderleri, önümüzdeki hafta Avrupa Konseyi'nde gerçekleşecek toplantıda birliğin 2030 iklim hedefini tartışmaya açacaklar. Konsey başkanlığını yürüten Almanya, Aralık ayında Avrupa Konseyi’nin yeni hedefine ilişkin AB çapında bir anlaşmaya varacağını taahhüt etti.
KARAR TÜRKİYE İÇİN KRİTİK ÖNEMDE
Bu gelişmeyi Türkiye açısından değerlendiren Can Europe Türkiye İklim ve Enerji Politikaları Koordinatörü Özlem Katısöz, "Avrupa Birliği'nin yeni iklim hedefinin, AB'nin önemli bir siyasi ve ticari partneri olan Türkiye için kritik önemde etkileri olacak. Bu iddialı hedefi fırsata çevirmesi Türkiye'nin yararına olacaktır. AB, bu iddialı iklim hedefine uyumlu bir üretim, tüketim ve ticaret düzeni getirmek için çalışıyor. Muazzam enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji potansiyeli ile Türkiye, iddialı bir iklim hedefi belirleyip ortak geleceğimizi kontrolden çıkmış iklim krizinden koruyarak küresel çabalar açısından öne çıkan bir aktör haline gelebilir. Ülkemizde de AB'deki gibi iddialı bir iklim hedefine hatta daha iyisine yönelik adımlar atılabilir ve atılmalıdır” ifadesini kullandı.