1. HABERLER

  2. PETROL

  3. 2.5 milyar dolarlık Hindistan darbesi

2.5 milyar dolarlık Hindistan darbesi

Enerji Günlüğü - Geçtiğimiz yıl iki basamak gerileyerek Hindistan’ın petrol tedarikçileri arasında dördüncülüğe düşen İran, Hindistan’ın petrol...

2.5 milyar dolarlık Hindistan darbesi

Enerji Günlüğü - Geçtiğimiz yıl iki basamak gerileyerek Hindistan’ın petrol tedarikçileri arasında dördüncülüğe düşen İran, Hindistan’ın petrol alımını daha da düşürmesi sonucu 2.5 milyar dolarlık gelir kaybına uğrayabilir. ABD’nin, İran’a uyguladığı ambargo, İran’ı giderek zor durumda bırakacağa benziyor. Uyguladığı ticari yaptırımlarla, İran’ı nükleer programından caydırmak isteyen ABD, diğer ülkelerin de İran’la yaptığı ticareti önemli ölçüde etkiledi. Hindistan’ın da bu kapsamda İran’dan aldığı petrol miktarını düşürerek, İran için 2.5 milyar dolarlık gelir kaybına neden olması öngörülüyor.

Bloomberg’de yayınlanan habere göre, geçtiğimiz yıl iki basamak birden düşerek, Hindistan’ın petrol tedarikçileri arasında dördüncü sıraya oturan İran, önümüzdeki dönemde bu ülkeden 2.5 milyar dolarlık darbe yiyebilir. Haberde, Hint rafinerilerinin 1 Nisan'dan başlayarak, İran’dan petrol ithalatını yüzde 20 düşürebileceği belirtiliyor. Yüzde 20’lik düşüş ise İran’ın ham petrol satışlarında günlük 60 bin varillik düşüş anlamına geliyor. Bunun mali değeri yıllık 2.5 milyar dolar hesaplanıyor. İran’dan Asya’ya, ağır ham petrol satış fiyatı, önceki gün varil başına 113 dolar seviyesindeydi.

BAŞKA SEÇENEK YOK

Singapur merkezli FACTS Global Energy analistlerinden Praveen Kumar, Bloomberg’e yaptığı açıklamada “Yaptırımlardan muafiyetini korumak istiyorsa, Hindistan’ın, İran’dan ham petrol ihracını azaltmaktan başka seçeneği yok. Petrol için başka opsiyonlara bakmak Hindistan’ın da çıkarlarıyla örtüşüyor” dedi.

MUAFİYET ŞARTLARI

Atom silahı geliştirdiği gerekçesiyle, İran’ın nükleer programını frenlemek isteyen ABD ve AB, bu ülkeye karşı kademe kademe yaptırım devreye alıyor. ABD, İran’dan ham petrol alımlarını önemli ölçüde düşürmeye devam ettikleri gerekçesiyle, aralık ayında aralarında Türkiye’nin de bulunduğu dokuz ülkeye tanıdığı yaptırım muafiyetini uzattı. Ülkelerin, yaptırımlardan muaf kalabilmesi için İran’dan aldıkları petrol miktarını azaltmaları gerekiyor. Muafiyet, 180 günde bir yeniden gözden geçiriliyor.

HİNDİSTAN ZORLANIYOR

Bloomberg’in haberinde, Hindistan’ın, yaptırımlar nedeniyle İran’dan tanker getirme ve petrol ulaşımını sigortalama konusunda zorlandığı kaydediliyor. Haberde “Hindistan, ödeme için bir Türk bankasını, takas ticaretini ve yerel para hesaplarını içeren bir sistem kurmak zorunda kaldı” denildi.