Mehmet KARA
Portföyündeki yaklaşık 5000 MW’lik kurulu güç ile Türkiye’nin önde gelen elektrik oyuncularından Cengiz Elektrik, 2023 yılına yeni yatırımlarla giriyor. Yenilenebilir kaynaklara dayalı depolamalı yeni santral yatırımlarına hazırlanan Cengiz Elektrik, mevcut kapasiteye 500 MW’lik kurulu güç daha eklemeyi hedefliyor. Cengiz Holding’in diğer şirketleri de 160 MW’ye yaklaşan öz tüketim amaçlı mevcut güneş santrallerine 200 MW’lik yenilerini eklemeyi planlıyor. Cengiz Elektrik Genel Müdürü Mustafa Eskiçırak, Enerji Günlüğü’nün sorularını cevapladı.
Enerji depolama konusu revaçta, bunun sektöre ne tür etkileri olacak?
Türkiye’nin enerji yatırımına ihtiyacı var. Bu ihtiyacı karşılamak için de yenilenebilir kaynaklara yönelmesi gerekiyor. Dünya konjonktürü de bu yönde ilerliyor. Fakat daha fazla yenilenebilir enerji yatırımı yapılabilmesi için şebekenin de işletilebilir bir halde olması gerekiyor. Bunu sağlayabilmek için yenilenebilir yatırımlarla beraber depolama yatırımları yapmak bir seçenek olarak karşımıza çıkıyor. Depolamaya yönelişin, bu alandaki yatırımların revaçta olmasının sebebi bu.
Siz bu konuda nasıl bir aksiyon aldınız?
Tabii ki biz de depolama yatırımlarıyla ilgileniyoruz. Yenilenebilir yatırımlara da devam ettiğimiz için devamında da depolama yatırımlarını çözmemiz gerekiyor. Ama çok yeni bir teknoloji. Bir yandan konuyu araştırıyoruz, bir yandan da gerekli lisanslama işlemleri için başvurularımızı yaptık. Gelecek dönemlerde inşallah en doğru teknolojiyle, en çevreci yöntemle yenilenebilir yatırımlarla beraber bunları da yapacağız.
Ne kadarlık bir güç için lisans başvurusu yaptınız?
Başvurular şirket ve grup bazında 500 MW ile sınırlandırıldı. Başvuru miktarımız daha fazla ama 500 MW’lık bir hedefimiz var hem rüzgâr hem güneş, yanında da depolama olacak şekilde.
Şebekeden depolama mı üretimden depolama mı sizin amacınız?
Hepsi aynı kapıya çıkacak. Direkt depolamaya başvuranlar da şu anda yanında üretim kaynağını bağlıyorlar. Biz de aynı şekilde ilk başta depolama diye başvurduk. Arkasından üretim kaynağı başvurusu geliyor. Yani üretimden depolamaya geçeceğiz.
Peki bu yatırımların ciroya, satış miktarına, ticari faaliyete etkileri neler olacak?
Depolama teknolojilerinin maliyetleri henüz tam istenen seviyelere gelmedi. Bu ileride gelmeyecek anlamına gelmiyor. Gelecekte yatırım maliyetlerinin düşeceğini öngörüyoruz.
Lisansı alıp yatırım için teknolojinin ucuzlamasını mı bekleyeceksiniz?
Lisans kapsamında yatırım için belli bir gerçekleştirme süresi var, onu tutturmak zorundayız. Ayrıca depolama maliyetlerinin kısa sürede düşeceğini tahmin ediyoruz. Çok büyük bir düşüş beklemiyoruz ama birazcık daha gerilemesinin yatırımları fizibıl hale getireceğini umuyoruz.
Sizin mevcut kurulu gücünüz nedir?
Bizim toplam kurulu gücümüz şu anda 5000 MW’a yakın. Ağırlıklı olarak termik, hidrolik ve yenilenebilir; üç kaynaktan oluşuyor. Yani rüzgâr, güneş, hidroelektrik, doğal gaz ve kömür bulunuyor. Ağırlıklı olarak yenilenebilir alanında ilerleyeceğiz. Bu alanda 500 MW da önümüzdeki beş yıl için iyi bir hedef. Bunun dışında kendi sanayi tesislerimizin ihtiyacını karşılamak için de 160 MW’lık bir GES kurduk. Burada da yaklaşık 200 MW’lık ek bir güneş santrali kurmayı planlıyoruz.
Elektrik tüketiminde nasıl bir seyir bekliyorsunuz?
Türkiye’de çok fazla yaşanmasa bile dünyadaki resesyon ülkenin ihracatını da etkilediği için sanayi tüketimlerinde bir ufak düşüş meydana geldi. Daha doğru ifadeyle enerji tüketiminin yükselme hızında düşüş oluştu. Önümüzdeki yıl için yine de yüzde 3,5-4 civarında kesin bir tüketim artışını öngörüyoruz.
Sizin satışlarınız da aynı oranda artacak mı?
Öyle olmak durumunda. Yani her zaman pazar payımızı korumak istiyoruz, buna göre hareket ediyoruz.