1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. JEOTERMAL

  4. Zorlu jeotermalde 140 MW`ye ulaştı

Zorlu jeotermalde 140 MW`ye ulaştı

Enerji Günlüğü - Zorlu Enerji, Manisa'da kurduğu Alaşehir I santralinin ulusal elektrik şebekesine bağlanmasıyla jeotermal enerjide 140 MW'lik kurulu güce...

Zorlu jeotermalde 140 MW`ye ulaştı

Enerji Günlüğü - Zorlu Enerji, Manisa'da kurduğu Alaşehir I santralinin ulusal elektrik şebekesine bağlanmasıyla jeotermal enerjide 140 MW'lik kurulu güce ulaştı.

Zorlu Enerji Elektrik Üretim AŞ’nin (Zorlu Enerji) yüzde 100 oranında hissedarı olduğu Zorlu Jeotermal Enerji Elektrik Üretimi AŞ’nin Manisa Alaşehir’de kurduğu Alaşehir I Jeotermal Santrali’nin ilk fazı tamamlandı.

153 milyon dolar yatırımla hayata geçirilen Alaşehir I projesi kapsamındaki jeotermal santralin 33,73 MW'lık buhar türbininin güvenilirlik testleri başarıyla tamamlanarak ulusal sisteme bağlandı. Projenin 11,27 MW’lik binary ünitesi de önümüzdeki ay içerisinde devreye alınacak.

ZORLU JES'TE 140 MW'YE ÇIKTI

45 MW güce sahip olacak şekilde planlanan santral, Alaşehir’de 9 km2’lik geniş bir alana yayılan jeotermal kuyu ve boru hatları ile 44 dönüm arazi üzerine kurulu. Zorlu Enerji, Kızıldere I ve II tesisleriyle toplam 95 MW olan jeotermal kurulu gücünü, Alaşehir JES ile birlikte 140 MW'ye çıkarıyor.

Zorlu Enerji Genel Müdürü Sinan Ak, Türkiye ekonomisinin artan enerji talebinin karşılanmasında ithal yakıtlara bağımlılığı kırmak için yerli ve yenilebilir kaynaklardan elektrik üretiminin büyük önem taşıdığını vurguladı. Jeotermal yatırımcıları olarak, elektrik üretiminde yüksek uzmanlık gerektiren alanlardan birinde çalıştıklarını vurgulayan Sinan Ak şunları söyledi:

"Jeotermal yatırımlarda birçok disiplinin bir arada bulunması gerekiyor. Doğal gaz, hidroelektrik santralleri gibi diğer enerji kaynaklarında belli disiplinler kullanılırken jeotermalde kimya, metalürji gibi birçok mühendislik disiplini ile tasarım, çevresel faktörler, kamu kurumlarıyla, yerel yönetim ve halkla iletişim, tüm disiplinleri iyi yönetebilmek gerekiyor. Jeotermal enerji alanındaki 11 yılı aşkın deneyimimizle tüm bu disiplinleri birarada başarıyla yürütebilen uzman ve deneyimli ekibimize güveniyoruz."

TR JEOTERMALDE 2 GW'YE ÇIKAR

Türkiye’nin jeotermal elektrik üretiminde 2023 hedefi olan 1000 MW’ın üzerine çıkarak, 2000 MW’a (2 GW) ulaşılacağı tahmininde bulunan Sinan Ak, "Zorlu Enerji olarak jeotermal kaynakları, bu alandaki geniş yetkinliğimizin de etkisiyle büyüme haritamızın önemli eksenlerinden biri olarak konumlandırıyoruz" dedi.

ZORLU, 1 GW'LİK KURULU GÜCÜ KONTROL EDİYOR

Zorlu Enerji Grubu, 4 doğal gaz santrali, 7 hidroelektrik santrali, 2 jeotermal santrali, 2 rüzgar santralinden oluşan üretim portföyüyle Türkiye’de toplam 745 MW kurulu güce sahip. Şirket Pakistan ve İsrail’deki yatırımlarıyla birlikte toplam 1.011 MW’lık kurulu gücü kontrol ediyor. 

...

Önceki ve Sonraki Haberler