1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. HİDRO

  4. Yusufeli HES halka yer değiştirtiyor

Yusufeli HES halka yer değiştirtiyor

Enerji Günlüğü - 11 Eylül 2014’ten geriye doğru üç yıldır Yusufeli Barajı ve HES kamulaştırma sahasında kesintisiz ikamet ettiğini belgeleyen Artvin...

Yusufeli HES halka yer değiştirtiyor

Enerji Günlüğü - 11 Eylül 2014’ten geriye doğru üç yıldır Yusufeli Barajı ve HES kamulaştırma sahasında kesintisiz ikamet ettiğini belgeleyen Artvin Yusufelili aileler, kamulaştırılacak taşınmazı olmasa dahi hak sahibi olacak.

Bakanlar Kurulu’nun “Yusufeli Barajı ve HES Projesi İnşaatı Nedeniyle Bulundukları Yerleşim Yerlerinden Kaldırılmaları Zorunlu Bulunanların Yeni Yerleşim Alanına Nakilleri, Hak Sahiplikleri ve Borçlandırılmalarına İlişkin Usul ve Esaslar”ı yürürlüğe koyma kararı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Artvin’de bulunan 540 MW’lık Yusufeli Barajı ve HES Projesi nedeniyle yer değiştirecek köylülerin hak sahipliği ve borçlanmaları düzenleyen karara göre, Artvin’de bulunan Yusufeli Barajı ve HES için 11 Eylül 2014’ten geriye doğru 3 yıldır kamulaştırma sahasında kesintisiz ikamet ettiğini belgeleyen aileler, kamulaştırılacak taşınmazı olmasa dahi hak sahibi kabul edilecek.

Proje nedeniyle yer değiştirecek köylülerin hak sahipliği ve borçlanmaları düzenlendi. Yeni yerlere nakledilecek köylülerin hak sahibi olabilmeleri için öncelikle kanuna uygun aile vasfına sahip olmaları gerekiyor. Ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın tespit ettiği tarihte ilgililerce düzenlenip imzalanan iskan duyurusunun tutanağı 30 gün boyunca askıya çıkarılacak ve askıdan indirildikten sonraki 60 gün içinde aileler iskan talep müracatlarında bulunacak.

HALK DSİ'YE BİN LİRA YATIRACAK

Kamulaştırma sahasında taşınmazları bulunanların devlet eliyle iskan edilebilmeleri içi 1000 TL peşinat bedelini DSİ'nin bütçesine gelir kaydedilmek üzere DSİ'nin hesabına yatırmaları gerekiyor.

BORÇLANDIRMA KAPSAMI VE ŞEKLİ

Karara göre; devlet eliyle iskan kapsamında hak sahibi olanlar, sadece konut veya işyeri maliyetleriyle arazi ve arsa bedelleri için borçlandırılacak, imar planı, sosyal donatılar ve kamuya ait binaların maliyeti borca yansıtılmayacak. Tespit olunan borçlandırma bedelleri, borçlandırmayı takip eden 60. ayda ilk taksiti alınmak üzere, 15 yılda ve 15 eşit taksitle faizsiz olarak tahsil edilecek.

Limak-Cengiz-Kolin tarafından Artvin’in 70 km güney batısında Çoruh Nehri üzerinde yapımına 21 Aralık 2012 tarihinde başlanılan 540 MW’lık Yusufeli Barajı ve HES inşaatı devam ediyor.

Temeli 26 Şubat 2013 tarihinde atılan Yusufeli Barajı ve HES Projesi inşaatında bu yılın başlarında % 41’lik parasal gerçekleşme, % 38 fiziki gerçekleşme sağlanmıştı.

Yusufeli Barajı ve HES Projesi tamamlandığında çift eğrilikli beton kemer kategorisinde Çin’de yer alan Xiowan (292 m) ve Gürcistan’da yer alan Inguri (272 m) barajlarından sonra dünyanın en yüksek 3. barajı olacak.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler