1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. YSG`den Manisa için radyasyon alarmı!

YSG`den Manisa için radyasyon alarmı!

Enerji Günlüğü - Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Manisa’nın Köprübaşı ilçesinde terk edilen uranyum cevher alanların yol açtığı radyasyon seviyesinin...

YSG`den Manisa için radyasyon alarmı!

Enerji Günlüğü - Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Manisa’nın Köprübaşı ilçesinde terk edilen uranyum cevher alanların yol açtığı radyasyon seviyesinin alarm verdiğine dikkat çekti.

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Eş Sözcüleri Sevil Turan ve Naci Sönmez bir basın açıklaması yayınlayarak Manisa’nın Köprübaşı ilçesinde özellikle Kasar, Ecinlitaş, Kemhallı, Killik ve Kınık bölgelerinde yapılan bütün ölçümlerde radyasyon seviyesinin yer yer saatte 16 mikrosiveret düzeyine çıktığını ve alarm vermekte olduğunu belirttiler.

1970-80 yıllarında bölgede uranyum cevher alanları ve işletme tesisleri bulunduğu, bunların hiçbir ciddi önlem alınmaksızın terkedildiğine ve bugünkü duruma yol açtığının tahmin edildiğine dikkat çekilen açıklamada, ne ilçe Kaymakamlığı, ne de Valilikten bu durumun sebebi ve derhal alınması gereken tedbirler konusunda çıt çıkmadığı belirtildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Halkın hayatını, bölge topraklarını, tarım alanlarını, tüm canlı hayatını ve su kaynaklarınıaçıkça tehdit eden bu radyasyon, saatte 16 mikrosievert ile normal değerlerden 140 kat (140 milisievert yılda), Gaziemir’deki nükleer atıkların yaydıklarından 20 kat daha fazladır. Uzmanlar Çernobil Faciasının Karadeniz bölgesine taşıdığı risktenfazlasının söz konusu olduğunu belirtiyorlar.

Sağlık Bakanlığı ve ilgili kurumların derhal bölgede sağlık taraması yapmaları, toprak ve sularda ölçüm gerçekleştirip sonuçlarını saydam bir şekilde kamuoyuna açıklamaları zorunludur.

Türkiye’nin nükleer bir çöplüğe dönüştürülmesi kabul edilemez.İnsan hayatı ve doğa için telafisi mümkün olmayan bu riske karşı iktidar daha fazla gecikmeden ciddi bir tedbirler programı ve planı oluşturup ilan etmelidir.

Yıllardır nükleersiz bir hayat için mücadele sürdüren bizler, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi olarak nükleer silah ve nükleer enerji macerasına doludizgin giren AKP Hükümetini bir kez daha uyarıyoruz. Gezegenimizin, hayatın en büyük düşmanı nükleer sevdanızdan bir an önce vazgeçin!”

GREENPEACE’DEN MANİSA’DA RADYASYON UYARISI

Önceki ve Sonraki Haberler