1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Yılmaz: Bu yıl 161 milyar kilovatsaat elektrik dağıtılacak

Yılmaz: Bu yıl 161 milyar kilovatsaat elektrik dağıtılacak

Enerji Günlüğü - Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, bu yıl kayıp ve kaçak miktarı düşüldükten sonra yaklaşık 161...

Yılmaz: Bu yıl 161 milyar kilovatsaat elektrik dağıtılacak

Enerji Günlüğü - Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, bu yıl kayıp ve kaçak miktarı düşüldükten sonra yaklaşık 161 milyar kilovatsaat elektriğin müşterilere dağıtılacağını söyledi.

Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) 7. Olağan Genel Kurulu'nun açılışında konuşan Yılmaz, 21 elektrik dağıtım şirketi tarafından elektrik sisteminden yaklaşık 189 milyar kilovatsaat elektrik alınacağını ancak bunun kayıp ve kaçak miktarı düşüldükten sonra yaklaşık 161 milyar kilovatsaatinin müşterilere dağıtılacağını belirterek, "Aradaki 28 milyar kilovatsaatlik fark İstanbul’un bu yılki, Ankara'nın ise 2 yıllık elektrik dağıtım tutarından fazladır" dedi.

Yılmaz, elektrikle 150 yıl önce tanışan Türkiye'nin, 2002 yılına kadar kamu işletmeciliği ile fedakarca ve özveriyle yapılan çalışmalar sonucunda 812 bin kilometre uzunluğunda dağıtım şebekesine kavuştuğunu söyledi. Siyasi ve ekonomik istikrar sayesinde son 5 yılda 21 elektrik dağıtım bölgesinin tamamının özel sektöre devredildiğini anımsatan Yılmaz, bu şirketlerin güçlerini birleştirmek için ELDER çatısı altında toplandığını söyledi.

EPDK Başkanı Yılmaz, elektrik dağıtım bölgelerinin sadece yatırımların sürekliliği, kayıp ve kaçak oranlarının azaltılması veya bu tesislerin daha verimli çalışması için değil, enerjinin tüketici odaklı olarak tedarik edilmesi için özelleştirildiğini belirtti.

ELEKTRİK SİSTEMİNİN GELİŞİMİ ÇOK HIZLI

Türkiye'de elektrik sisteminin çok hızlı geliştiğini belirten Yılmaz, 2002 yılında yaklaşık 812 bin kilometre olan elektrik dağıtım hattının uzunluğunun 2013 sonunda 1 milyon kilometreyi geçtiğini söyledi. EPDK olarak şirketlerin tarifelerinin ve yatırımlarının onaylanması, kayıp kaçak hedeflerinin belirlenmesi ve izlenmesi gibi tüm önemli süreçleri düzenleyip denetlediklerini ifade eden Yılmaz, "Elbette, ülkemizde yıllarca yaşanarak birikmiş sorunların, özel sektörün adeta sihirli bir dokunuşu ile bir anda düzeleceğini beklemek yanlış. Bu yıl 21 elektrik dağıtım şirketi tarafından elektrik sisteminden yaklaşık 189 milyar kilovatsaat elektrik alınacak. Ancak bunun kayıp ve kaçak miktarı düşüldükten sonra yaklaşık 161 milyar kilovatsaati müşterilere dağıtılacak. Aradaki 28 milyar kilovatsaatlik fark İstanbul’un bu yılki, Ankara’nın ise 2 yıllık elektrik dağıtım tutarından fazla. Bu tutarların sisteme kazandırılması için daha fazla yatırım yapmak gerekiyor. Bu kapsamda, Kurumumuz tarafından 2006-2010 yıllarını içeren ilk tarife döneminde dağıtım ve perakende satış sektöründe yapılacak toplam yatırım tutarı 2 milyar 850 milyon lira olarak belirlendi. 2011-2015 yılını içeren ve önümüzdeki bir buçuk yıl içinde tamamlanacak olan ikinci tarife döneminde ise bu tutarı yaklaşık 3 kat arttırarak 9 milyar liraya çıkarttık. Özel sektör önümüzdeki bir buçuk sene içinde 3,5 milyar lirayı aşan yatırım yapacak." dedi.

YASAL DÜZENLEMELER YAPILDI

Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği'nde çok önemli düzenlemeler yaptıklarını anlatan Yılmaz, "Kısa süre içinde yürürlüğe girecek yönetmelikle tüketicilere yönelik perakende elektrik satışı ile ilgili mevzuatı tek bir düzenleme altında topladık, perakende satış sözleşmesi başvurularının internet üzerinden ya da kayda alınmak suretiyle telefonla yapılmasını sağladık. Faturalarda, müşterinin son bir yıllık elektrik enerjisi tüketim miktarının belirtilmesini zorunlu hale getirdik. Böylece her bir abone, serbest tüketici olup olmadığını takip edebilecek. Ayrıca elektrik faturalarının kredi kartı ile ödenmesine imkan sağladık. Uygulamaya ilişkin usul ve esaslar üzerinde çalışmalarımız sürüyor" diye konuştu.

Yılmaz, Elektrik Şebeke Yönetmeliği'ni sektörün katkılarını alarak tamamladıklarını ve yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderdiklerini de kaydederek, "Elektrik dağıtımında ikinci tarife dönemini tamamlıyoruz. Bilinmesini isterim ki yeni tarife döneminde, hizmet kalitesi, tedarik sürekliliği gibi bir çok parametre çok daha etkin olacak. Bu parametreleri layıkıyla yerine getirenler teşvik edilirken getirmeyenler de yaptırımlarla karşılaşacak" dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler