1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Yılmaz: Akaryakıtta tavan fiyat koyduk, çünkü...

Yılmaz: Akaryakıtta tavan fiyat koyduk, çünkü...

Enerji Günlüğü - EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, dağıtım şirketleri fiyat belirleme metotolojisi dışına çıktıkları için benzin ve motorinde tavan...

Yılmaz: Akaryakıtta tavan fiyat koyduk, çünkü...

Enerji Günlüğü - EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, dağıtım şirketleri fiyat belirleme metotolojisi dışına çıktıkları için benzin ve motorinde tavan fiyat kararı aldıklarını söyledi.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, Kurul'un bugünkü toplantısında alınan akaryakıtta Mustafa Yılmaz, daha önce dağıtım şirketlerinden ve sektör derneklerinden akaryakıt fiyat takip metodolojisinin yeterince şeffaf olmadığı ve belirsizliklerden dolayı yatırım yaparken zorlandıkları yönünde şikâyetler geldiğini belirtti. Bu yüzden 4 ay önce yeni metodolojiyi belirlediklerine dikkat çeken Mustafa Yılmaz, şirketlerin bu metedolojiyi gözeterek fiyat oluşumlarını belirlemeleri gerektiğini vurguladı.

FİYATLARI ŞAHSEN TAKİP EDİYORUM

Yeni metedoloji ile şirketlerin önlerini daha iyi görebildiklerini ve buna göre yatırımlarını yapabileceklerini belirten Yılmaz, "Piyasadaki fiyat oluşumlarının belirlediğimiz metedolojiye uygun olarak gerçekleşip gerçekleşmediğini sürekli izliyoruz. Bu konuya özel önem atfettiğim için ilgili dairenin yanı sıra şahsen her gün ekranda piyasadaki fiyat oluşumlarını takip ediyorum" diye konuştu.

METODOLOJİ DIŞINA ÇIKTILAR

Mustafa Yılmaz, akaryakıt dağıtım şirketlerinden defaten yeni metedolojiye uyulması hususunda hassasiyet gösterilmesini istemelerine arğmen son günlerde dağıtım şirketlerinin akaryakıt fiyat oluşumlarında belirlenen metedolojinin dışına çıkarak kâr marjlarını arttırdıklarını tespit ettiklerini kaydetti.

TAVAN UYGULAMAK ZORUNDA KALDIK

Yılmaz, "Serbest piyasa diye dağıtım şirketlerinin makul olmayan kâr oranlarının tüketiciye yansıtmalarına müsaade edemeyiz. Bu nedenle tavan fiyat kararı almak zorunda kaldık" dedi.

DAĞITIM KÂRINA MAKÛL DARALTMA

EPDK’nın daha önce iki kez tavan fiyat uygulamasına gittiğini hatırlatan Başkan Mustafa Yılmaz şu ifadeleri kullandı:

"Tüketiciye korumaya yönelik bu tip karaları almak zorundayız ve bu da bizim yasal görevimiz. Akaryakıt fiyatlarındaki 1 kuruşluk farkın tüketici için toplamda neye karşılık geldiğini biliyoruz" dedi. Yeni uygulamanın piyasadaki bazı olumsuz yapılara yol açan faktörleri kaldırmaya yönelik olduğunu kaydeden Yılmaz, tavan fiyat kararıyla dağıtım şirketlerinin kâr marjlarının makûl ve adil bir seviyede daraltıldığını söyledi.

GELEBİLECEK ELEŞTİRİLERE PEŞİN PEŞİN CEVAP

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, dağıtım şirketlerinin "kâr edemiyoruz, masraflarımız Avrupa Birliği ülkelerine göre yüksek, nasıl bu faaliyetleri yürüteceğiz" şeklinde suni bir gündem oluşturmalarına gerek olmadığını belirten YILMAZ, fiyat metedolojisi belirlenirken ve tavan fiyat kararı alınırken tüm bu unsurları göz önünde bulundurduklarını söyledi.

TRANSFER BEDELLERİ TÜKETİCİYE YANSITILAMAZ

Dağıtım şirketleri arasındaki yüksek bedellerle gerçekleşen bayi transfer bedellerinin akaryakıt fiyatı içerisine yedirilerek tüketiciye yansıtılmasını kabul etmelerinin mümkün olmadığını vurgulayan Yılmaz, "Dağıtım şirketi bayi transferi için banka kredisi alıyor sonra bu kredinin geri ödenmesi tüketiciye satılan akaryakıt fiyatının içinde yer alıyor. Bir bakıma dağıtım şirketi tarafından alınan kredi tüketiciye ödettiriliyor" diye konuştu.

Mustafa Yılmaz "Sistem kendi dinamik yapısına kavuşuncaya kadar bu tip kararlarımız olacaktır" dedi.

DAĞITIM KÂRI SABİTLENDİ

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK - Kurul) bugünkü toplantısında benzin ve motorinde tavan fiyat uygulanması kararı almış, bayi ve dağıtıcı karını ise benzinde 34, motorinde 37 kuruşla sınırlandırmıştı. Karar, Resmi Gazete'de yayınlandığı gün itibariyle yürürlüğe girecek. 

BENZİNV MOTORİNE EPDK KARARIYLA İNDİRİM; TAVAN FİYAT GETİRİLDİ!

Önceki ve Sonraki Haberler