1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Yıldız:Katar ile 9 tankerlik LNG anlaşması imzaladık

Yıldız:Katar ile 9 tankerlik LNG anlaşması imzaladık

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Katar ile Türkiye'nin 2014 yılı sonu ve 2015 yılı başlarında alacağı LNG ile alakalı...

Yıldız:Katar ile 9 tankerlik LNG anlaşması imzaladık

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Katar ile Türkiye'nin 2014 yılı sonu ve 2015 yılı başlarında alacağı LNG ile alakalı yaklaşık 9 tankerlik anlaşma imzalandığını söyledi.

Türkiye İstiklal Gazileri İstiklal Madalyalılar Derneği Yönetim Kurulu üyelerini Bakanlıkta kabulünün ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yıldız, Türkiye’ye ziyarette bulunan Katar Emiri ile Başbakanın görüşmesine katıldığını belirterek, “Türkiye'nin 2014 yılı sonu ve 2015 yılı başlarında alacağı LNG ile alakalı yaklaşık 9 tankerlik anlaşma imzaladık” dedi.

KIŞA HAZIRLIK YAPIYORUZ

Yıldız, " Türkiye'nin 2014 yılı sonu ve 2015 yılı başlarında alacağı LNG ile alakalı yaklaşık 9 tankerlik anlaşma imzaladık. Bu Türkiye'nin istediğinin biraz daha altındaki bir miktar ama Ortadoğu'ya olan sevkiyatlarından dolayı şu anda spot piyasadan 9 tankerlik alışveriş yapmış olacağız. Kışa hazırlık yapıyoruz. Bize özellikle İzmir'den, Aliağa'dan girişlerin düzenli olarak yapılması lazım. Aynı zamanda Marmara Ereğlisi'nden de girişlerin aynı şekilde yapılması lazım. LNG olarak oradaki talebimiz yaklaşık şu anki aldığımızın 3 katı civarında. Önümüzdeki yıl içerisinde bu rakama daha da fazla ulaşacağımız kanaatindeyim." dedi.

KUZEY IRAK'TAN SEVKIYAT GEÇİCİ OLARAK DURDURULDU

Kuzey Irak'tan petrol sevkiyatına yönelik bir soru üzerine de Yıldız, "Tek mesele burada Habur Sınır Kapısının genişletilmesiyle alakalı husustur. Orası artı bir 200-250 tanker trafiğini daha mutlaka kaldırabilmesi lazım. Çünkü 360 tanker civarında bir önceki sözleşmeden kaynaklanan alışveriş yapılıyordu. Ama bu miktarın daha da artacağını, artması gerektiğini bir kez daha yinelediler. Biz de buna kayıtsız kalmayacağımızı ve mutlaka yeterince petrol ürünleri verebileceğimizi söyledik. Şu ana kadar 6,2 milyon varillik sevkiyat yapıldı. 4,1 milyon varillik kısmı 4 tankerle beraber gitti. İhalesi ve satışı Iraklılara aittir, petrol Irak'ındır. Şu anda depo dolduğu için, bizdeki tanklar dolduğu için Kuzey Irak'tan sevkiyat geçici olarak durdurulmuştur. Önümüzdeki günlerde, zannediyorum 2-3 gün içerisinde buradan sevkıyat yapılması halinde Kuzey Irak'tan ham petrol pompalamaya devam edeceklerdir. Ben de inşallah cumartesi günkü programımı Ceyhan'a göre düzenliyorum. Bazı konuları da inşallah bizzat yerinde inceleme fırsatı bulacağım.' dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler