1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Yıldız: Yabancılar enerjide yerli sanayiciyle çalışmalı

Yıldız: Yabancılar enerjide yerli sanayiciyle çalışmalı

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'de enerji alanında iş yapacak yabancı şirketlerin, yerli sanayi kuruluşlarını...

Yıldız: Yabancılar enerjide yerli sanayiciyle çalışmalı

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'de enerji alanında iş yapacak yabancı şirketlerin, yerli sanayi kuruluşlarını da destekleyecek bir yapı kurması gerektiğini söyledi.

Bakan Taner Yıldız, Uluslararası Enerji Ajansı (UEA) bakanlar toplantısı için bulunduğu Paris'te bir basın toplantısı düzenledi. Türkiye'nin enerji yatırımları için uygun bir ortam sunduğunu ifade eden Taner Yıldız, ancak yabancı girişimcilerin bu alanda iş yaparken yerli girişimcilerle işbirliği yapmaları gerektiğini belirtti. Yıldız, "Türkiye'de ister yenilenebilir enerji ister enerji verimliliği ve tasarrufu ya da nükleer ile ilgili alanda iş yapacak her şirket yerli sanayiyi destekleyecek bir yapı kurmalı. Yan sanayi kuracak bir yapıyı bize sunmaları lazım" dedi.

Taner Yıldız, Fransız Areva'nın da konsorsiyumunda yer alacağı, Türkiye'nin Sinop'taki nükleer santral projesi için denizdeki sismik çalışmalara başlandığını da aktardı. Yıldız'ın verdiği bilgiye göre Sinop Nükleer Santrali Projesi, 2023 yılında en az bir ünitenin devreye alınacağı şekilde dizayn edildi.

Sinop Santrali'ni üstlenen konsorsiyumda yer alacak Japonların, Türkiye'nin 3. nükleer santralinin yerinin belirlenmesi için de çalışmalar yapacağını yineleyen Yıldız, "Bunun herhangi bir bağlayıcılığı yok. Bu işi Japonlar, Amerikalılar ya da Çinliler yapacak diye bir tasarruf, bağlayıcı bir yön yok" diye konuştu.

Türkiye'nin gündeme getirdiği ve sorumluluğu tamamen yatırımcıların üstleneceği şekilde geliştirilen modelin başarılı sağladığını anlatan Yıldız, "Başta bunun gerçekleştirilebileceğine kimse inanmıyordu, fakat farklı şirketler de bize teklif verebileceğini söylüyorlar. Bunun doğru olduğunu gördük. Bundan önce yapılan 442 nükleer santralin hiçbiri bu modelle yapılmadı" dedi. 

BAKAN TANER YILDIZ: DÜNYA ALTERNATİF KAYNAKLARA YÖNELMELİ