1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Yıldız: Soma ve Ermenek mahçubiyetimizdir

Yıldız: Soma ve Ermenek mahçubiyetimizdir

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Soma ve Ermenek olaylarının mahcubiyetleri olduğunu söyledi.Erciyes'te Ekonomi Muhabirleri...

Yıldız: Soma ve Ermenek mahçubiyetimizdir

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Soma ve Ermenek olaylarının mahcubiyetleri olduğunu söyledi.

Erciyes'te Ekonomi Muhabirleri Derneği üyeleriyle bir araya geldiği kahvaltıda soruları yanıtlayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, "Soma ve Ermenek olayları açıkçası mahcubiyetimizdir. Zihnimden bakanlık sonrasında da çıkmaz. Bunlar bir sebeple oldu, tabi afetler değil bir kusurdan dolayı oldu. O yüzden bakanlığımız dönemindeki en kötü işlerimizin bunlar olduğunu söyleyebilirim" dedi.

Irak'la ilgili yapılan işleri ayrıca önemsediğini vurgulayan Yıldız, bunun Türkiye ekonomisine çok ciddi katkısı olacağını veönümüzdeki dönemde bunun çok daha iyi anlaşılacağını söyledi.

DEĞİŞİM VE BÜYÜME ENERJİ SEKTÖRÜNDE CİDDİ ŞEKİLDE HİSSEDİLDİ

Yıldız, Türkiye'nin enerji sektörüyle alakalı uluslararası arenada prestijinin Rusya, Azerbaycan ve İran'la yapılan müzakerelerle beraber çok iyi noktalara taşındığı kanaatinde olduğunu belirterek, "TANAP'ın da önümüzdeki süreçte kıymetini göreceğiz, bileceğiz. Nükleer santralle beraber Türkiye yalnızca bir elektrik tedariki değil, aynı zamanda sanayileşmeyle alakalı ciddi bir lig atlamasını gösterecektir. Sanayicilerimiz bunu günü geldiğinde inşallah daha da açıklığıyla söyleyeceklerdir. Türkiye'de enerji sektöründe yaptığımız çok fazla iş olsa da bir tanesini daha söyleyeyim. Değişimin ve büyümenin enerji sektöründe ciddi şekilde hissedilmesidir. Arz problemi değil arz fazlası var Türkiye'de. Hiçbir enerji projesinde bakanlığımız döneminde enerji sektörü hazine garantisi almamıştır. Hazine garantisi de yurt dışına vermemiştir. İki tane nükleer santral dahil TANAP dahil, diğer büyük projeler dahil hazine garantisi verilmemiştir." dedi.

KIBRIS DOĞALGAZININ MISIR'DAN GÖTÜRÜLMESİ UYGULANABİLİR DEĞİL

Bakan Yıldız, Kıbrıs doğalgazının Mısır'dan götürülmesi kararını uygulanabilir bulmadığını belirterek, "Sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) olarak götüreceğiz denildi. LNG'nin maliyetleri ortada. Yalnızca bir siyasi inat uğruna böyle fizibilitesi olmayan bir işlem yapılmasını ben kendileri açısından da doğru bulmuyorum ve gerçekleştirilebilir de bulmuyorum" dedi.

İRAN DOĞALGAZI FİYATININ DÜŞMESİ LAZIM

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, İran doğalgazının aldığımız en pahalı gaz olduğunu ve bu fiyatın düşürülmesi gerektiğini vurgulayarak, "Aldığımız en pahalı gaz İran doğalgazıdır. Bunun düşmesi lazım. Vatandaşımız adına sanayicimiz adına düşmesi lazım. Açıkça söyleyeyim tahkimden alacağımız parayı yine bir kısım kademe borçlarımıza, gümrükle alakalı borçlarımıza ve hazineye aktaracağız. Onlar da tabi vatandaşımıza kullanıyorlar. Bu para tahkimden İran doğalgazından alacağımız para vatandaşımıza vergi yoluyla, vergi tahsiliyle götürdüğümüz hizmet yoluyla gidecek paradır. Dolayısıyla bunu son derece önemsiyoruz. BOTAŞ'ın nakit akışları açısından bunu önemli buluyoruz. Geriye dönük borçlarının ödenmesi açısından da bunu önemli buluyoruz. Hele hele doların arttığı enerji maliyetlerimizin arttığı ve vatandaşımıza yansıtmadığımız şu dönemde çok önemli." ifadesini kullandı.

KUR ARTIŞ MALİYETİNİ HALKA YANSITMAYACAĞIZ

Bakan Yıldız, doların TL karşısında yükselmesinden dolayı enerji maliyetlerinin yüzde 7-8 arttığını ancak bunu sanayicilere ve vatandaşlara yansıtmayacaklarını da sözlerine ekledi.

Önceki ve Sonraki Haberler