1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Yıldız: Nükleer projelerin yerli sermaye ile güçlenmesini istiyoruz

Yıldız: Nükleer projelerin yerli sermaye ile güçlenmesini istiyoruz

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, belli bir olgunluğa erişimiş nükleer projelerin yerli ortak ve uluslararası sermaye ile...

Yıldız: Nükleer projelerin yerli sermaye ile güçlenmesini istiyoruz

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, belli bir olgunluğa erişimiş nükleer projelerin yerli ortak ve uluslararası sermaye ile daha da güçlendirilmesini istediklerini söyledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Uluslararası Yatırım Zirvesi'nde katıldığı özel bir oturumun ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.Bakan Yıldız, nükleer enerji santralleriyle ilgili olarak, 'Yerli ortak ve uluslararası sermayenin de buluşabileceği, gerek Japonya'da gerekse Rusya'da, yani hem Akdeniz'de hem de Karadeniz'de, Sinop ve Akkuyu olmak üzere farklı sermaye girişlerinin de olabileceğini söyledim. Bu manada ilgi duyanlar varsa, oturup proje şirketi ile konuşabiliriz. Aynı şey Türkiye'deki yerli yatırımcılarımız için de geçerlidir. Şu ana kadar hükümetler arası anlaşması yapılmış, ev sahiplikleri anlaşmaları yapılmış ve belli bir olgunluğa ulaşmış projelerin, yerli ortak ve uluslararası sermaye ile daha da güçlendirilmesini istiyoruz' dedi.

Yıldız, nükleer enerji yatırımları ile ilgili yatırım başvurusu olup olmadığına dair soruya ise, 'Yeni duyuruyorum belki önümüzdeki saat olabilir' dedi.

BÜTÜN GELİRLERİ ÖNEMSİYORUZ

Bakan Yıldız, bir gazetecinin, 'Kerkük-Yumurtalık Boru Hattı'nda kazanılan enerji ile ilgili olarak, “Dışa bağımlılığımız ile oradaki kazancımızı karşılaştırırsak, çok mütenasip rakamlar değil. Ama biz her bir noktadan oluşacak gelirleri önemsiyoruz. Kerkük-Yumurtalık ham petrol boru hattının tamamı kullanılıyor olsa biz oradan 1 milyar TL'ye yakın gelir elde edeceğiz. 1 milyar TL, Türkiye için yaklaşık 500 milyon dolar, önemli bir rakam. Biz bütün bunları da doğalgazla alakalı maliyetlerimiz, masraflarımızın dengelenmesinde kullanıyoruz. O yüzden son derece önemsiyoruz.' dedi.

GELİR SADECE İLETİMDEN KAZANILIYOR

Yıldız, gelirin sadece petrol taşımacılığından elde edildiğini belirterek, 'Eğer bir ülkede üretiliyorsa, Türkiye bunu iletebilir. Şartlarını, anlaşmasını konuşabilir ve iletebilir' diye konuştu.

AMACIMIZ IRAK’IN NORMALLEŞMESİ

Bakan Yıldız, Erbil'de gerçekleşecek toplantı hakkında da bilgi vererek, 'Iraklı kardeşlerimiz, Bağdat ve Erbil bu konuyu kendi aralarında çözebileceklerini söylediler. Önceki gün Irak Petrol Bakanı Türkiye'deydi. Kendisi ile konuştuk. Kendileri bu işi çözebileceklerini söylediler. Konu olan, Irak'ın petrolüdür, kendileri buna karar vereceklerdir. Türkiye olumlu tutumunu, pozitif tutumunu devam ettiriyor. Oradan gelecek ham petrolün dünya piyasalarına iletilmesi ile alakalı her zaman olduğu gibi gayret ediyor. Amacımız Irak'ın normalleşmesidir. Üzülerek söylüyorum, günde 40-50 kişi öldüğünde artık bizim birinci sayfalarımızda yer bile almıyor. İnsan ölümünün bu kadar sıradanlaştığı, Suriye'deki insan ölümlerinin bu kadar sıradanlaştığı bir dünya, doğru bir duruş değildir. O yüzden gelirleri arttığı kadar normalleşmenin sağlanacağına inanıyoruz. Irak halkı bunun çok daha fazlasına layık' dedi.

DİYARBAKIR PETROLÜNDEN PAY MÜMKÜN DEĞİL

Öte yandan Bakan Yıldız, Kayseri’de hayırseverler tarafından emniyet teşkilatı için alınan araç teslim töreninden sonra Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gülten Kışanak’ın, Diyarbakır’da çıkan petrolle ilgili pay isteme açıklamasına ilişkin olarak “Devlet hakkından ayrı bir devlet hakkı isteniyorsa mümkün değil.” dedi.

Yıldız, “İster Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) olsun, isterse özel şirketler olsun bir devlet hakkı alıyoruz. O devlet hakkından ayrı bir devlet hakkı isteniyorsa bu mümkün değil. Böyle bir şey söz konusu değil. Gündemimizde de yok. Ancak petrolün çıkartıldığı yerle alakalı, ister köylerde isterse diğer yerleşim birimlerimizdeki ihtiyaçlar konusunda köy yolları gibi park bahçeler gibi kamu ve özel şirketler yapıyor. Biz orada yıllık 1 milyar liralık yatırım yapıyoruz. Yalnızca petrol ve doğalgaz sektöründe. Yüzde 80-85’lik kısmını Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yapıyoruz. Biz Edirne’den Kars’a, Sinop’tan Hatay’a varıncaya kadar hiçbir şehrimizi ayrı tutmayız. Yalnızca oradaki yatırımlarımızdan dolayı her yıl 3 bin kişi istihdam ediliyor. Ticaret, sanayi ve alışveriş merkezleriyle de bölgeye katkı sağlıyoruz. Yatırımlarımızı Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde havalimanından barajlara kadar yatırım yapıyoruz. Petrol ve doğalgaz katkımızı sürüyor. Hatta TPAO’nun elinde ruhsatlı sahası vardı.

Diyarbakır organize sanayi bölgesi için genişleme alanı olarak talep edildi. 2 bin 400 dönümü Diyarbakır organize sanayi bölgesi genişlemesi için verdik. Neden. Ayrımız gayrımız yok.” dedi.

JEOTERMALDE UYGULAMA VAR

Bakan Yıldız, açıklamasının sonunda Kışanak’a seslenerek, “Böyle bir maksada matufsa dediğim gibi bizim gündemimizde olmaz. Bir bütününüz. Ama jeotermalde bir uygulama var. İl özel idarelerine bir kısım ödenekler var. Kamyon, TIR gibi, tahrip olan yolların onarımı gibi. Sayın Kışanak bu dediğim niyetle söylediğini umut ederim. Başka bir niyetle de söylememiştir diye düşünmüyorum.” dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler