1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Yıldız: Nükleer bize lig atlatır

Yıldız: Nükleer bize lig atlatır

Enerji Günlüğü - Enerji Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'nin nükleerden elektrik üretimiyle birlikte sanayileşmede de lig atlayacağnı söyledi.Enerji ve...

Yıldız: Nükleer bize lig atlatır

Enerji Günlüğü - Enerji Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'nin nükleerden elektrik üretimiyle birlikte sanayileşmede de lig atlayacağnı söyledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Dünya Ekonomik Forumu'nda, Bölgesel Enerji Dinamiklerinin Anlaşılması başlıklı toplantıda konuştu. Dünya doğalgaz ve petrol kaynaklarının yüzde 65'lik bölümü Türkiye'nin doğusundaki ve kuzeyindeki ülkelerde bulunurken, tüketimin de neredeyse yüzde 65'inin batısındaki ülkelerde gerçekleştiğini hatırlattı.

ENERJİ ÜSSÜ TÜRKİYE HEDEFİ

Türkiye'nin konumunun, geliştireceği enerji projelerinde çok daha itinalı ve dikkatli davranmasını gerektirdiğini aktaran Yıldız, "Türkiye'nin fiyat politikalarının belirlendiği bir enerji üssü olmaması için hiçbir sebep yok. Türkiye istikrarlı siyasetiyle beraber bunları gerçekleştirebilecek düzeyde" dedi.

BİR İSTİKRAR UNSURU OLARAK ENERJİ

Enerjinin siyasi istikrarsızlığı sevmeyen sektörlerin başında geldiğini anlatan Yıldız şöyle konuştu:

"Türkiye, burada geliştirdiği projelerle siyasi istikrarsızlığın bir unsuru değil tam tersi barışı gerekçe kılarak da bölgesindeki istikrarın temel bir unsuru olmaya gayret etmektedir. Siyasetin yükünü, özellikle bölgedeki uluslararası siyasetin olumsuz yükünü hafifletmek için de bu projeleri geliştirmeye devam edecektir."

IRAK GELİRLERİ ARTTIKÇA NORMALLEŞİR

Türkiye'nin doğalgaz ve petrol için en cazip pazarlardan biri olduğunu kaydeden Bakan Yıldız, Ankara'nın Irak'ta bir önceki hükümetle bazı sorunlar yaşadığını hatırlattı. Yeni hükümetle beraber bir sistemin kurulacağı kanaatinde bulunduğunu aktaran Yıldız, "O petrol ve doğalgaz o ülkenin kendi değeri. O yüzden o paylaşımın sistematize edilmesiyle alakalı sıkıntı vardı, Türkiye bunu kurdu ve Türkiye Irak'ın gelirlerinin arttığı kadar Irak'ın normalleşeceğini biliyor" diye konuştu.

Türkiye'nin Irak'ın iç işlerine karışmak gibi bir niyeti olmadığını vurgulayan Yıldız, "Eğer bir komşunuzun, bir kardeşinizin istikrarsızlığı sizi ilgilendiriyorsa, istikrarı da sizi ilgilendiriyor demektir" ifadesini kullandı.

SİYASETTEN İZOLE ENERJİ

Siyasetle enerji sektörünün zaman zaman birbirinden izole edilerek ele alınması gerektiğini dile getiren Yıldız, Türkiye'nin Rusya ve İran'la gerçekleştirdiği projelerde bu izolasyonu çok iyi başardığını söyledi. Yıldız, "Biz Rusya'yla Suriye konusunda aynı şeyleri düşünmüyor olabiliriz, Irak konusunda İran'la da aynı şekilde, ama bu siyasi durumları enerji projelerinden izole etmeliyiz" dedi.

TÜRKİYE, NÜKLEERLE LİG ATLAYACAK

Dünyada 30 ayrı ülkede 442 nükleer santral yapıldığını ifade eden Yıldız, "Bunların yarısı ABD, Fransa ve japonya'da. Büyüyen Türkiye'nin küçülen enerji sektörü olmaz. İlerleyen Türkiye'nin nükleerde geri kalan bir yapısı olamaz. Türkiye nükleerden enerji etmiş olmakla beraber yalnızca enerjisini değil sanayileşmeyle ilgili kısmı da lig atlatmış olacak" diye konuştu.

"Türkiye'deki ekonomik büyümeden daha hızlı büyüyen bir enerji sektörü olduğunu hep beraber görüyoruz" diyen Yıldız sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye yalnızca geçen yıl kurulu güçte yüzde 11,4 büyüdü. Ekonomik büyüme yüzde 4'ler civarında ama kurulu güç yani enerji arzı daha hızlı büyüyor. Bizim daha hızlı büyümemiz lazım hem ülke için hem de bölgenin tamamı için."

Önceki ve Sonraki Haberler