1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Yıldız: Enerji verimliliğiyle 1 yıllık yatırım karşılanır

Yıldız: Enerji verimliliğiyle 1 yıllık yatırım karşılanır

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'nin enerjiyi daha verimli kullanması halinde, 1 yıllık yatırım ihtiyacını...

Yıldız: Enerji verimliliğiyle 1 yıllık yatırım karşılanır

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'nin enerjiyi daha verimli kullanması halinde, 1 yıllık yatırım ihtiyacını karşılamış olacağını söyledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Bakanlığının 2015-2019 Stratejik Planı'nı tanıttı. Konuya ilişkin düzenlenen toplantıda konuşan Yıldız, enerji konusunda tasarrufun önemini vurgurlarken, Türkiye'nin enerjiyi daha verimli kullanması halinde, 1 yıllık yatırım ihtiyacını karşılamış olacağını söyledi.

KURAKLIK ELEKTRİK ÜRETİMİNİ YÜZDE 6-7 ETKİLEYEBİLİR

Bakan Yıldız, 1 yıllık kuraklığın elektrik üretimini yüzde 6-7'ler seviyesinde etkileyebildiğini kaydetti. Buna rağmen, "yağmur yağmadı, o yüzden durumumuz böyle" gibi bir mazerete sığınılamayacağını kaydeden Yıldız, bu nedenle tüm enerji kaynaklarına aynı derecede önem verilmesi gerektiğini söyledi.

Türkiye'de dünyanın en büyük güneş üretim merkezinin kurulacağını kaydeden Bakan Taner Yıldız, "Afrika'nın güneşi daha fazla olabilir ama Türkiye'nin imkanı daha fazla" dedi.

KÖMÜR ÖNEMİNİ KORUYACAK

Türkiye'de kömür üretimine ilişkin tartışmaları hatırlatan Taner Yıldız, gelişmiş ülkelerin enerjilerinin önemli bir kısmını sağladığı kömürün, dünyadaki en önemli üç enerji kaynağından biri olmaya devam edeceğini vurguladı.

TÜRKİYE ENERJİ POLİTİKALARINDA TUTARLI

Türkiye'nin geliştirdiği enerji politikalarında tutarlı bir çizgi izlediğini belirten Yıldız, Irak petrolünün Türkiye üzerinden uluslararası piyasalara açılmasını buna örnek gösterdi. Yıldız, şöyle konuştu:

"Bağdat ile Erbil arasında 550 bin varillik bir uzlaşı noktası oluştu. 2 yıl önce bunu Irak'ın normalleşmesi adına bunun doğru olduğunu söylemişiz. Türkiye'nin bu sözleşmeleri çerçevesinde bu noktaya gelinmiş olması hem Türkiye hem Irak açısından sevindirici bir durum. Türkiye bu manada kazandığı güveni daha da artırarak uluslararası piyasada devam ettirecektir."

ENERJİ FİYATLARI

Bakan Yıldız, enerji fiyatlarındaki gelişmeleri "vatandaş öncelikli" değerlendirdiklerini ifade etti. Benzin fiyatlarında uluslararası arenada yüzde 36'lık bir düşüş yaşanmasına rağmen parite farkından dolayı Türkiye'deki indirimin yüzde 33'lerde kaldığını, motorinde ise bunun aynı şekilde yüzde 29'a yüzde 23 olduğunu anlatan Yıldız, "Bunun tersi de olabilirdi" dedi.

Ham petrol ile benzin ve motorindeki fiyat dalgalanmalarının aynı oranda olmadığını aktaran Yıldız, şöyle dedi:

"Ham petrol fiyatlarına bakıp, çarpıp bölerek bu oranları rahatlıkla bulamazsınız. Bunların içerisindeki vergi farkını da mutlaka değerlendirmelisiniz. Bu son 5 ayda, otomatik fiyat mekanizmasıyla vatandaşlarımızın kullandığı binek araçlarda ve toplu taşıma araçlarında elde edilen tasarruf miktarı, vatandaşımıza iade edilen miktar 5,2 milyar dolardır. Bu tahakkuk etmiş, gerçekleşmiş bir rakamdır."

RUSYA’DAN DAHA FAZLA İNDİRİM İSTİYORUZ

Taner Yıldız, Rusya'nın Türkiye'ye verdiği doğalgazın fiyatında yaptığı yüzde 6'lık indirimden daha fazlasını istediklerini yineledi. Yıldız, "Arkadaşlarımız da bu hafta içerisinde hem Güney Akım hem de fiyat müzakereleriyle alakalı oturup konuşacaklar. Zaten devam eden bir görüşme süreci" dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler