1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Yıldız: Cezayir ile LNG fiyatında anlaştık

Yıldız: Cezayir ile LNG fiyatında anlaştık

Enerji Günlüğü - Türkiye, Cezayir'den makul fiyatlarla yılda 4.4 milyar metreküplük LNG alımı konusunda anlaşma sağladıklarını söyledi.Enerji ve...

Yıldız: Cezayir ile LNG fiyatında anlaştık

Enerji Günlüğü - Türkiye, Cezayir'den makul fiyatlarla yılda 4.4 milyar metreküplük LNG alımı konusunda anlaşma sağladıklarını söyledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız Çırağan Sarayı'nda Cezayirli meslektaşı Yusuf Yusufi ile bir araya geldi. İki bakan düzenlenen ortak basın toplantısında açıklamalarda bulunup medya mensuplarının sorularını cevapladı.

Cezayir'in Türkiye'nin doğalgaz arz güvenliğine katkı koyan önemli ülkelerden birisi olduğunu belirten Bakan Yıldız, "Cezayir bizim için, alışverişinden, ticaretinden son derece memnun kaldığımız bir ülkedir" diye konuştu.

DOĞALGAZ İÇİN "MAKUL FİYAT"

Taner Yıldız, Türkiye'nin 1 Ocak 2015'ten başlamak üzere 10 yıl boyunca yılda 4.4 milyar m3'lük sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) alımı için Cezayir ile anlaşma imzaladığını hatırlattı. Karşılıklı anlayış içinde her iki ülkenin de kazanabileceği makul fiyatlarda anlaşıldığını ifade eden Yıldız, gizlilik içerdiği için rakam açıklayamayacaklarını kaydetti. Bakan Yıldız, LNG fiyatları için makul fiyatlar olduğunu söylemeliyim. Öyle olmasaydı anlaşamazdık zaten" diye konuştu ve anlayışından ötürü Cezayirli Bakan'a teşekkür etti.

YILDA 4.4 MİLYAR M3 LNG GELECEK

Bakan Yıldız'ın verdiği bilgiye göre Türkiye asgari 4 milyar m3 olmak üzere, Cezayir'den her yıl 4.4 milyar metreküplük LNG alacak. Aralık, Ocak ve Şubat aylarında gaz ihtiyacının daha da fazlalaştığına işaret eden Yıldız, "Bu aylarda da yoğunlaşacak şekilde 10 yıllığına anlaşmayı uzattık. Geriye dönük fiyat farkları varsa da mutabakat sağladık" dedi.

OPEC'İ VE PETROL BEKLENTİLERİNİ SORDU

Cezayirli Bakan Yusufi ile birçok konuda görüş alışverişinde bulunduklarını kaydeden Bakan Yıldız şöyle konuştu:

"OPEC üyesi ülke olarak en son Viyana toplantısıyla alakalı görüşlerini de dinleme fırsatı bulmuş olduk. Aynı zamanda fiyatların nasıl seyredebileceğiyle alakalı kendisiyle fikir alışverişinde bulunduk. Üretici tüketici ülkeler olarak bir nevi dertleşmeydi bu. Sürdürülebilir fiyatlar bizim için son derece önemli."

Cezayirli Bakan'la, TPAO'nun Cezayir'de petrol aramacılığıyla ilgili neler yapabileceği üzerine de konuştuklarını aktaran Taner Yıldız, "Özellikle TPIC'in petrol ürünleriyle ilgili yapabileceği alışveriş ele alındı. Ham petrol ürünleriyle alakalı ne tür alışverişler yapabileceğimizi konuştuk" dedi.

YILDIZ: ÇİLEK TARLASI; TANAP'IN GÜZERGAHINI DEĞİŞTİRTTİ

http://enerjigunlugu.net/cilek-tarlasi-tanapin-guzergahini-degistirtti_11204.html

Önceki ve Sonraki Haberler