1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Yıldız: Belediyeler elektrik borcu ödeme planı sunsunlar

Yıldız: Belediyeler elektrik borcu ödeme planı sunsunlar

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, DEDAŞ dağıtım bölgesindeki elektrik borcu olan belediyelerin bir ödeme planı sunmalarını...

Yıldız: Belediyeler elektrik borcu ödeme planı sunsunlar

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, DEDAŞ dağıtım bölgesindeki elektrik borcu olan belediyelerin bir ödeme planı sunmalarını istedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nda yaptığı basın açıklamasında DEDAŞ dağıtım bölgesinde son dönemde yaşanan elektrik krizi hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Bakan Yıldız,Güneydoğu'daki bazı belediyelerin toplam elektrik borcunun 251 milyon liraya ulaştığını ve bazılarının ödeme taahhüdünde bulunurken bazılarının bulunmadığını belirterek, Belediyelerin borçlarla ilgili ödeme planlarını sunması gerektiğini söyledi.

Yıldız, "Bunlarla ilgili belediyelerimiz ödeme planlarını sunsunlar. Orada hiçbir sektörde kamu yetkilisi çalışanı vatandaşın elektriğini kesmek üzere görev yapmamaktadır. Suyunu kesmek üzere görev yapmamaktadır. Kanun çerçevesinde gereğini yapmak durumundalar. Bu ödeme taahhütleri ve planları çerçevesinde mutlaka vatandaşımızın bu hizmetlerden yararlanması lazım geldiğini söylemek isterim. Mahkeme elektrik kesintileri için yürütmeyi durdurma verdi" ifadelerini kullandı.

DEDAŞ dağıtım bölgesindeki elektrik borcu sorununu Pazartesi günü Bakanlar Kurulu'nda gündeme getireceğini de vurgulayan Yıldız, bölge yöneticilerini de sorumlu davranmaya davet etti. Yıldız, "Diyarbakır Belediye başkanımızı bütün idarecilerde olduğu gibi daha sorumlu davranmaya davet ediyorum. Bizler, vatandaşımıza sükûneti tavsiye edenler olacağız. Tahrik edenler olmayacağız. Olay nedir? Bu şirketler özelleştirildi. Kamuda da olsaydı benzer şekilde tahsilat oranlarını arttırmamız lazım. Artı bir para değil kullanılan elektriğin parası isteniyor. Uygulamayı o yöreye has bir uygulama olarak göstermek doğru değil. Orada herhangi bir siyasi uygulama söz konusu olmaz ola bilemez. Biz hiçbir şekilde ödeme planı veremiyoruz deniyor. Batman Belediyesi ben bunları ödeyeceğim diye taahhütte bulunuyor. Diyarbakır Belediyesi bulunmuyor" diye konuştu.

Bakan Yıldız'ın açıklamasına göre, Siirt'in toplam fatura borcu 1.1 milyon, Batman'ın 22 milyon, Şırnak'ın 24 milyon küsür, Mardin'in 46 milyon, Diyarbakır'ın 88 milyon, Şanlıurfa'nın 68 milyon lira.

GİZLİ YA DA AÇIK ZAM YOK

Son dönemde bir aydan uzun süreli elektrik faturası kesilmesiyle ilgili olarak gizli bir zam mı var şüphelerini de değerlendiren Yıldız, "Ne açığı ne gizlisi böyle bir zam söz konusu olmaz, olamaz. Tarifeler tektir. Gizli açık zam söz konusu değildir. Aylık faturaların kesilmesi gerekir. Bir kısım aksamalar olduğunu gördük. Kendileri ile alakalı da bu ikazlarımızı yaptık" dedi.

RUSYA'DAN İNDİRİM HAKKINI ALMAK İSTİYORUZ

Doğalgaz indirimi konusunda önümüzdeki hafta Rusya ile bir görüşme daha yapacaklarını belirten Yıldız, "Orada bulunduğumuz noktadan daha farklı bir çözüm yolu bulmayı ümit ediyoruz. Müzakereler sonlanmadan herhangi bir rakam söylemiz söz konusu değil. Ham petrol fiyatlarının düşmesinden kaynaklanan sebeplerle üretici ülkelerin biraz daha durumunun kendileri açısından zor olduğunu söylüyorlar. Ama biz de indirim hakkını almak istiyoruz. Müzakerelerimiz devam ediyor. Ham petrol fiyatlarının düşüşü doğalgaz fiyatlarını etkileyecek. Önümüzdeki aylarda bu durum daha da yansıyacak." değerlendirmesi yaptı.

Önceki ve Sonraki Haberler