1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Yerli sismik gemi Turkuaz göreve hazır

Yerli sismik gemi Turkuaz göreve hazır

Enerji Günlüğü - Yerli sismik araştırma gemisi TURKUAZ, Tuzla'daki İstanbul Tersanesi'nde bugün denize indirildi.MTA için üretilen yerli sismik araştırma...

Yerli sismik gemi Turkuaz göreve hazır

Enerji Günlüğü - Yerli sismik araştırma gemisi TURKUAZ, Tuzla'daki İstanbul Tersanesi'nde bugün denize indirildi.

MTA için üretilen yerli sismik araştırma gemisi TURKUAZ, bugün gerçekleştirilen törenle Tuzla'daki İstanbul Tersanesi'nde denize indirildi.

Törene, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız,İstanbul Tersanesi İcra Kurulu Başkanı Atilla Çiftçi, İstanbul Tersanesi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İlkem Şahin, Maden Tetkik Arama Müdürü Yusuf Ziya Coşar, Savunma Sanayi Müsteşarı Orhan Öge, Milli Savunma Bakan Yardımcısı Hasan Kemal Yardımcı, İstanbul Valisi Vasip Şahin ile Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Şükrü Korlu katıldı.

TURKUAZ ORTAK YAZILAN BİR DESTAN

Törende konuşan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, "Sismik araştırma gemisi" sözlerinin özellikle son yıllarda çok daha fazla duyulduğunu belirterek, özel girişimciliğin, Savunma Sanayi Müsteşarlığı'nın MTA ile el ele vererek başardığı bir hikaye ve destan olduğunu ifade etti. Arınç, dünyadaki bu tür araştırma gemilerindeki teknolojik donanım, çağdaş tüm aygıtların gemide bulunduğunu kaydederek, eserin Türk mühendislerin, Türk işçi ve ustalarının önemli bir projeyi başarma konusundaki iddialarını ortaya koyduğunu vurguladı.

TURKUAZ SADECE TÜRKİYE'DE ÇALIŞMAYACAK

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ise yaptığı konuşmada, şu anda denizlerdeki maden aramacılığı ile ilgili çalışmaları dünyada 20'ye yakın ülkenin sürdürdüğünü belirterek, "MTA Turkuaz, sadece kendi denizlerimizdeki madenleri değil, ilişkileri geliştirdikleri bütün ülkelerle beraber bu tür çalışmaları yürütecek" dedi.

Yıldız, geminin depreme sebep olan fayların belirlenmesinden, derin denizlerdeki kirlilik oranlarının bilimsel çalışmalarına kadar bir çok alanda katkı koyacağını anlatarak, "Bu bizim tersanelerimizin ne kadar güçlü olduğunu göstermek açısından da önemli. Denizlerimizden elde edeceğimiz iyi haberlerle, müjdeli haberlerle, şu ana kadar alabilmiş değiliz, bir petrol ya da doğalgaza rastlıyor olabilmemizle beraber sondaj platformunu da inşallah bu tür tersanelerde yapmış olacağız" şeklinde konuştu.

ARAMA YATIRIMLARI BÜTÇESİNİ 10 KAT ARTTIRDIK

Bakan Yıldız, son 13 yılda bütün alanlarda arama yatırımlarını bütçe olarak 10 katına, sondaj miktarını da 6 katına çıkardıklarını söyledi. Son 7-8 ay içerisinde dünyadaki ham petrol fiyatlarının oynamasından kaynaklanan sebeplerle 975 milyar dolarlık bir rakamın üretici ülkelerden tüketici ülkelere kaydığı bilgisini veren Yıldız, MTA'nın bütçesini 10 katına çıkardıklarını söyledi.

Yıldız, 7,2 milyar ton kömüre yeni rezerv katıldığını, bu rakamın dünyanın bir günde kullandığı kömür miktarına denk geldiğini ifade etti.

MTA'nın 555 milyon dolara ihale ettiği bütün Jeotermal kuyuları ile beraber son 12 yılda çok ciddi katkılar sağladığını vurgulayan Yıldız, bunların 360 milyon lirasının kuyuların bulunduğu ilin özel idaresine aktarılan bütçe olduğunun altını çizdi.

Önceki ve Sonraki Haberler