1. YAZARLAR

  2. Selçuk OKTAY

  3. Yarının şehirlerinde enerji
Selçuk OKTAY

Selçuk OKTAY

Yazarın Tüm Yazıları >

Yarının şehirlerinde enerji

Almanya`daki enerji trendlerine devam... Bu yazının konusu Morgenstadt-Yarının Şehirleri projesi...

2030 yılında şehirlerde yaşayan insanların sayısının 5 milyar civarında olacağı tahminini yapıyor Birleşmiş Milletler. Böyle bir gelecek için yarının şehirlerini şimdiden dizayn etmek önemli.

Enerji verimliliğinde şehir yönetimlerine sürdürülebilirliği hızlandırmaları konusunda destek sunmayı hedefleyen Morgenstadt projesini Fraunhofer IAO Proje Lideri Alanus von Radecki ana hatlarıyla Enerji Günlüğü`ne anlattı.

Bu projeyi diğer enerji verimliliği projelerinden ayıran farklı nitelikleri nelerdir?

Morgenstadt projesinin özgünlüğü şehir teknolojilerinin (enerji, mobilite, bilişim ve güvenlik teknolojileri vb.) dağılımının entegre analizi ve yönetişim süreçleri, insan davranışları ile iş modelleri ve finansmanın arayüzleri üzerinde uzanıyor. Şehirler karmaşık sosyo-teknik sistemler haline geldiğinden bu yana, şehir sistemlerinin birbirlerine bağlılıklarına bakmak için bir yaklaşım tasarlama noktasına geldik. Şehirlerin sürdürülebilirlik performanslarını analiz ediyoruz ve şehirleri daha akıllı, daha temiz ve daha etkili hale gelmelerine yardımcı olacak bireysel stratejiler ve ölçümler tasarlayabiliyoruz.

Bu proje Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeler için ne kadar önemli?

Bu proje Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeler için gerçekten de önemli olabilir. Asya Kalkınma Bankası ve Avrupa Yatırım Bankası gibi uluslararası kalkınma bankalarıyla sürdürülebilir kentsel kalkınma için uygun finansman olanaklarını bulmak amacıyla çalışmalar yürütüyoruz. Özellikle çok hızlı yükselen şehirlerde şehrin sürdürülebilir bir şekilde büyümesine yardım edecek ilkelerin uyarlanması ve doğru kararların alınması büyük önem arz ediyor.

Projenin yakın geleceğinde ne gibi etkinlikler söz konusu?

Bir "Yarının Şehirleri Misyonu" açıklamak üzereyiz. Bu misyonda şehirler entegre sürdürülebilirlik yol haritasının tasarlanması ve uygulanması için bizim bilimsel desteğimizi alabilecekler. İnternet sayfamızda bu konuyla ilgili 1 Mayıs`ta bir açıklama yapacağız.

Önceki ve Sonraki Yazılar