1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. WEC: Mit’lerle savaşın, enerji sistemini dönüştürün!

WEC: Mit’lerle savaşın, enerji sistemini dönüştürün!

Enerji Gülüğü - Dünya Enerji Konseyi (WEC) bazı güçlü mitlerin hükümetlerin, sanayici ve sivil toplumun sürdürülebilir enerji geleceklerini yaratma...

WEC: Mit’lerle savaşın, enerji sistemini dönüştürün!

Enerji Gülüğü - Dünya Enerji Konseyi (WEC) bazı güçlü mitlerin hükümetlerin, sanayici ve sivil toplumun sürdürülebilir enerji geleceklerini yaratma çabaları önünde ciddi engel oluşturduğu uyarısını yaptı.

Güney Kore’nin Daegu kentindeki 22. Dünya Enerji Kongresinde WEC, katılımcıları mitleri alt ederek acil ve keskin bir tavırla küresel enerji sistemini dönüştürüp geliştirmeye çağırdı. Aksi takdirde enerji güvenliği, enerji eşitliği ve çevresel sürdürülebilirlikte ciddi bir risk oluşacağı uyarısını yaptı.

WEC Başkanı Pierre Gadonneix yaptığı konuşmada, “ 2010 yılında Montreal’deki son kongremizden bu yana küresel enerji üzerinde belirleyici olaylar etkili oldu. Mali kriz enerji sektöründe rekabetçilik üzerinde baskı oluşturan en temel kriter oldu. Geleneksel olmayan hidrokarbonlar geliştirildi ve Fukuşiyama gibi olaylar birçok ülkenin enerji stratejilerini yeniden değiştirmelerine neden oldu. Sonuç olarak 2050 yılı CO2 hedefi, dikkate değer değişiklikler ve politik çerçeve çalışmaları uyarlanana kadar unutulacak” dedi.

İŞTE O GÜÇLÜ ENERJİ MİTLERİ

WEC mücadele edilmesi gereken mitleri şöyle sıraladı:

Mit 1 – Küresel enerji talebi düşecek

Gerçek- Enerji talebi artmaya devam edecek ve Öncelikle OECD üyesi olmayan ülkelerdeki ekonomik büyüme ile 2050 yılına kadar iki katına çıkacak.

Mit 2 – Fosil yakıtları kaynakları çok yakında bitecek

Gerçek – Bu kaynaklarda bir kıtlık yok. Hatta yeni kaynakların bulunması ve yeni teknolojilerin geliştirilmesiyle kullanılabilir fosil yakıtlar dörde katlanmış durumda ve bu eğilim devam edecek.

Mit 3 – Artan talep tamamen yeni temiz enerji kaynakları ile karşılanacak.

Gerçek – Günümüzde % 15 olan yenilenebilir enerjinin 2050 yılına kadar % 20 -30 aralığına ilerleyecek olmasına rağmen, küresel enerji talebinin çok büyük kısmı fosil yakıtlardan karşılanacak.

Mit 4 –Küresel sera gazı emisyonunu 2050’ye kadar % 50 azaltabiliriz

Gerçek – WEC dünya enerji senaryolarına göre, en iyi ihtimalle 2050 yılında sera gazı emisyonu iki, en kötü ihtimalle ise dört katına çıkacak.

Mit 5 – İş modelleri ve piyasalar işliyor

Gerçek – WEC analizleri enerji piyasalarının artan bir şekilde karmaşıklaştığını ve enerji politikalarındaki sürekli değişimler, teknolojik yenilikler ve tüketici beklentileriyle yönlendirildiğini gösteriyor. Mevcut piyasa düzenleri ve iş modelleri, artan yenilenebilir enerji payı, oturtulamayan sistemler veya artan mimarı bilgilerle baş edemiyor.

Mit 6 – Önümüzdeki 10 – 15 yıl içinde mevcut programlarla dünya genelinde enerjiye erişim sağlanacak.

Gerçek – Dünya çapında erişim gerçek olmaktan çok uzak. Şu anki gidişatla 2030 yılında dünyada 730-880 milyon insan, 2050 yılında da 320 -530 milyon insan elektriksiz olacak.

Mit 7 – Küresel sermaye ölçeği ucuz ve bol

Gerçek – Sermaye politik ve düzenleme risklerine karşı çok hassastır. Ayrıca, birçok ülkede kamu finansı üzerinde artan baskılar nedeniyle kamu fonları enerji girişimlerinin özel finansını karşılamayacak.

GELECEĞİ SAVUNMAK

WEC enerji alanındaki bu mitleri saydıktan sonra acil olara geleceği savunmak gerektiğine vurgu yaparak yapılması gerekenleri de şöyle sıralıyor:

1- Eğer enerji sistemimizden daha fazla sosyal ve ekonomik yarar sağlamak istiyorsak arz çeşitliliği yerine talep etkinliğinde yoğunlaşmamız gerekiyor.

2- İhtiyaç duyulan yatırımların yapılmasını sağlamak için ulusal siyaset ve düzenleyici iş çerçevelerinin dengeli olması gerekiyor.

3- Elektrik depolama benzeri devrimsel nitelikteki teknolojilerin potansiyelinin acilen farkına varmalıyız. Aksi takdirde karbon salınımındaki hedefe ulaşmamız mümkün olmayacak.

4- Enerji haritası değişiyor, enerjinin çekim merkezi OECD ülkeleri dışına kayıyor ve enstitülerimizin gelişmelere ayak uydurması gerekiyor.

5- Dünya genelinde enerji erişimini sağlamak için siyasetin, akademik çerçeve çalışmalarının ve fonların acilen girişimci tutumları ve riskleri desteklemesi gerek

6- Su bağlantılı enerji riskleri, olağanüstü hava koşulları veya siber terör saldırıları enerji altyapılarında potansiyel felaketlere yol açabiliyor. Acilen yeniden düşünüp uyarlayarak enerji altyapılarında esneklik sağlamalıyız.

SHELL CEO'SU VOSER: AVRUPA ŞEYL GAZ İÇİN 10'LARCA YIL BEKLEYEBİLİR