1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Ve Zonguldak ÇATES`i kaybetti!

Ve Zonguldak ÇATES`i kaybetti!

Enerji Günlüğü - (ÖZEL HABER) Çatalağzı Termik Santrali'ne (ÇATES) en yüksek teklifi veren Demir Madencilik, istenen ek teminatı yatırmadığı...

Ve Zonguldak ÇATES`i kaybetti!

Enerji Günlüğü - (ÖZEL HABER) Çatalağzı Termik Santrali'ne (ÇATES) en yüksek teklifi veren Demir Madencilik, istenen ek teminatı yatırmadığı için işletmeyi devralma hakkını kaybetti.

Demir Madencilik Yönetim Kurulu Başkanı Salih Demir, Enerji Günlüğü'ne yaptığı açıklamada, özelleştirme ihalesinde en yüksek teklifi sundukları Çatalağzı Termik Santrali için istenen ikinci 10 milyon dolarlık teminatı verilen süre içinde (son tarih 25 Ağustos 2014 idi) yatırmadıklarını söyledi.

Bunun yerine, o tarihte Meclis'te görüşülmesi beklenen Torba Yasa ile madencilik alanında yapılması beklenen değişiklikleri görmek için Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'na bir dilekçe yazarak, ek süre talebinde bulunduklarını belirten Demir şunları söyledi:

"İhale bizde kaldıktan sonra ikinci bir 10 milyon dolarlık teminat mektubu daha talep etmişlerdi. 25 Ağustos'a kadar da süre vermişlerdi. Ancak Meclis'teki Torba Yasa yeraltı madenciliğine fazla yük getiriyordu. Bu yüzden fizibilite raporlarımızı yapamıyoruz, bankalar finansmana sıcak bakmıyor diyerek ek süre talep ettik. Süre talebimizi henüz reddetmediler, bekliyoruz. Ancak teminatımızı yaktılar. Teminatımızı yaktıklarına göre bizi reddedeceklerini bekliyoruz. Ama korktuğumuz da dün başımıza geldi. Madencilikle ilgili yasa çıktı, maliyetlerimiz yüzde 40 arttı. ÇATES'in fizibilitesi de değişti."

DEMİR: SÜRE TANIRLARSA DEVAM EDERİZ

Salih Demir, Enerji Günlüğü'nün, "Şu anda teminatı yatırsanız, yola devam edebilir misiniz?" sorusuna şu cevabı verdi:

"Şu anda bütün rodevans sahipleriyle toplantı halindeyiz. Önce yasayı değerlendireceğiz sonra da ÇATES'i ele alacağız. Bana sorarsanız, zaman tanırlarsa ikinci 10 milyon dolar teminatı yatırıp yola devam etmek istiyoruz."

Zonguldak'taki yerel kömür üreticilerinin toplantısı halen devam ediyor.

KÖMÜR ÜRETİMİNİ DURDURDULAR

ÇATES ihalesine yerel kömür üreticileri adına katılarak en yüksek teklifi sunan Demir Madencilik'in sahibi ve aynı zamanda Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı da olan Salih Demir, dün yaptığı açıklamada, Torba Yasa'da yer alan maddelerin, kömür üretim maliyetlerini yüzde 40'a yakın artırdığı için üretime son vereceklerini duyurmuştu.

Mehmet KARA

TORBA YASA ZONGULDAK'TA KÖMÜR ÜRETİMİNİ DURDURDU

Önceki ve Sonraki Haberler