1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Uyar: Yenilenebilir enerji için kimseyi öldürmeniz gerekmiyor

Uyar: Yenilenebilir enerji için kimseyi öldürmeniz gerekmiyor

Enerji Günlüğü -Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesive EUROSOLAR-WWEA Başkan yardımcısı Prof. Dr. Tanay Sıdkı Uyar, dünyanın barışa en fazla ihtiyaç...

Uyar: Yenilenebilir enerji için kimseyi öldürmeniz gerekmiyor

Enerji Günlüğü -Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesive EUROSOLAR-WWEA Başkan yardımcısı Prof. Dr. Tanay Sıdkı Uyar, dünyanın barışa en fazla ihtiyaç duyduğu bugünlerde yenilenebilir enerjinin barışa sağlayacağı desteğe dikkat çekti.

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) İstanbul Şubesi tarafından Harbiye Askeri Müze ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen Elektrik Elektronik Mühendisliği Kongresi'nde (EEMKON 2015) % 100 Yenilenebilir Enerji Mümkün mü? oturumunda konuşan Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesive EUROSOLAR Avrupa Yenilenebilir Enerji Birliği ile WWEA Dünya Rüzgar Enerjisi Birliği Başkan yardımcısı Prof. Dr. Tanay Sıdkı Uyar, yenilenebilir enerjinin dört temel özelliğini eşitlik, özgürlük, barış ve istihdam olarak sıralayarak, özellikle barış özelliğine dikkat çekti.

Uyar, "Yenilenebilir enerji herkese eşit olarak ulaşıyor, herkesi özgürleştiriyor, hiç kimseyi öldürmeniz gerekmiyor ve dünyada 7.7 milyon insana iş imkanı sunuyor." ifadesini kullandı.

KARAR VERİCİLER ÇÖZÜMDEN YANA OLMALI

Yenilenebilir enerji ile özgürleşmek ya da kömür ve nükleerle sağlıksız bir toplum yaratmanın karar vericilerin sorundan mı yoksa çözümden mi yana olduklarına bağlı olduğunu belirten Uyar, "Kömür ve nükleer kullanımında ısrar eden ülkeler dünyanın en büyük kanser hastanelerine sahip olacaklar. Bu ülkelerin tercihine bağlı. Karar vericilerin sorundan değil, çözümden yana olması gerekir. Tıpkı bir aile gibi" dedi.

ENERJİYİ VERİMLİ KULLANMAK ÇOK ÖNEMLİ

Enerjinin etkin kullanılmasını sağlamanın önemini vurgulayan Uyar, bunun için çöp olarak nitelediği başka ülkelerin kullanmadığı eski elektronik eşyaları kullanmamamız gerektiğini ve şebekeyi hazırlamak gerektiğini ifade etti. Başka ülkelerin çöplerini kullandırarak enerji talebimizin gereksiz olarak yükseltildiğine dikkat çeken Uyar, "Bazı gelişmiş ülkeler neo-liberal saldırı dediğimiz, kullanmadıkları buzdolabı, telefon vs çöplerini bize gönderiyor. Enerji talebimiz bu şekilde artıyor. Bunun sonucu olarak da 30 MW kömüre ve 40 MW nükleere ihtiyacımız var diyorlar" dedi.

YENİLENEBİLİR ÇÖZÜM İÇİN GEREKLİ ÜÇ KOŞUL

Yenilenebilir enerjide çözüme gitmek için üç şey gereklidir" diyen Uyar, bunları da enerjiyi etkin kullanmak, yenilenebilir enerjiyi birbirine rakip olmadan uyum içinde ele almak ve akıllı şebekeler olarak sıraladı.

PETROL FİYATLARI TALEP YETERSİZLİĞİNDEN DÜŞÜYOR

Uyar ayrıca petrol ve doğalgaz fiyatlarının düşmesinin nedeninin yenilenebilir enerji maliyetlerinin çok düşmesinden ve bu nedenle petrole talebin olmamasından kaynaklandığını ifade etti.

GÜNEŞTE YERLİ KATKI DÜZENLEMESİ DÜZGÜN PLANLANMADI

Enerji Günlüğü'nün, Ekonomi Bakanlığı'nın İTHALATTA GÖZETİM UYGULANMASINA İLİŞKİN TEBLİĞ'i ile gözetim belgesi bulunmayan ekipmanlarda kilogram başına 35 dolar üzerinden yüzde 18 vergi ödenmesi düzenlemesinin farklı çevrelerde farklı yorumlandığını belirterek bu konuda görüşlerinin ne olduğu sorusuna ilişkin olarak Uyar, "Enerjide yerli katkı olayı düzgün planlanamadığı için ithal edenlerle yerliler karşı karşıya kaldı" yorumunu yaptı.

Sabiha KÖTEK

Önceki ve Sonraki Haberler